Ο τελικός του αιώνα!

Posted by ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 3.5.09












Τον καλύτερο τελικό κυπέλλου όλων των εποχών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις 2 Μαϊου οι Έλληνες φίλαθλοι. Σε ένα ματς πλούσιο από γκολ, θέαμα και συγκινήσεις, σε έναν μαραθώνιο που κρίθηκε έπειτα από 34 χτυπήματα πέναλτι (κανονική διάρκεια 3-3 και στην παράταση 4-4) ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 24ο κύπελο της ιστορία του απέναντι σε έναν άξιο αντίπαλο όπως ήταν η ΑΕΚ.

Το ματς
Το παιχνίδι ξεκίνησε με την ΑΕΚ να πετυχαίνει γκολ από το 4ο λεπτό όταν ο Ισμαέλ Μπλάνκο έπιασε στον ύπνο την άμυνα των ερυθρολεύκων και έκανε το 1-0 και πριν οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε συνέλθουν από την ψυχρολουσία, ο Ίσμαελ Μπλάνκο ξαναχτύπησε τέσσερα λεπτά αργότερα και με δυνατό σουτ έξω αριστερά από την μεγάλη περιοχή νίκησε τον Νικοπολίδη και έκανε το 2-0. Στην συνέχεια και μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός προσπάθησε με ανορθόδωξο τρόπο να φτάσει στην εστία του Σάχα, δίχως μεγάλη επιτυχία, ενώ η ΑΕΚ δεν ρίσκαρε και έλεγχε τον χώρο του κέντρου.
Στην επανάληψη ο Ερνέστο Βαλβέρδε πέρασε τον Μάτ Ντάρμπισιρ στην θέση του Χρήστου Πατσατζόγλου, μια κίνηση που αποδείχθηκε καθοριστική για την πορεία του αγώνα καθώς ο Άγγλος μόλις στο 47' έκανε το 2-1 έπειτα από μια εκπληκτική σέντρα του Ντομί και με κοντινή κεφαλιά μείωσε το σκορ αναπτερώνοντας παράλληλα το ηθικό των συμπαικτών του. Στο 62' η ΑΕΚ έχασε τις υπηρεσίες του αρχηγού της Σωτήρη Κυργιάκου ο οποίος τραυματίστηκε και άφησε την θέση του στον Αλεξόπουλο. Ο Ολυμπιακός έχωντας στον χώρο του κέντρου τον Ντουντού και τον Μπελούτσι και στην επίθεση τους Ντιόγκο-Ντάρμπισιρ κατάφερε να βρει περισσότερους διαδρόμους προς την εστία της ΑΕΚ και έπειτα από τις ευκαιρίες που σημείωσε κατάφερε να πετύχει ένα δεύτερο τέρμα σε μια φάση...καραμπόλα στην εστία της ΑΕΚ με τον
Ντουντού Σεαρένσε.
Έπειτα από το 2-2 οι ερυθρόλευκοι κυριάρχησαν πλήρως στον αγωνιστικό χώρο και έχασαν αρκετές ευκαιρίες για να πετύχουν το γκολ όμως στο 90 ο Νάτσο Σκόκο με εξαιρετική ατομική ενέργεια έκανε το 3-2 για την ΑΕΚ. Σε εκείνο το σημείο το παιχνίδι πήρε κυριολεκτικά φωτιά όταν ο Σωτήρης Κυργιάκος σηκώθηκε από τον πάγκο της ΑΕΚ και προκάλεσε την εξέδρα των ερυθρολεύκων με μια άσεμνη χειρονομία και δέχθηκε την κόκκινη κάρτα από τον διαιτητή Κάκο. Παράλληλα ήρθε και ο τραυματισμός του Ντάρμπισιρ έπειτα από αντικανονικό χτύπημα του Ζεράλντο Άλβες με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας για πέντε λεπτά. Και ενώ όλοι νόμιζαν πως τα πάντα έχουν κριθεί, ο Άγγλος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού αν και έχωντας υποστεί διάσθηση είχε διαφορετική άποψη. Έτσι ο Ντάρμπισιρ εκμεταλευόμενος κεφαλιά του Ντιόγκο που νίκησε στον αερα τον Μαϊστόροβιτς έπιασε μια εκπληκτική κεφαλιά νίκησε τον Σάχα και έκανε το 3-3 και οδήγησε τον αγώνα σε παράταση.

Η παράταση
Η τρομερή ισοφάρηση του σκορ έδωσε αυτοπεποίθηση στους παίκτες του Ολυμπιακού και έντεκα λεπτά έπειτα από την έναρξη της παράτασης ο Λουτσιάνο Γκαλέτι, εκμεταλευόμενος την εκπληκτική πάσα του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς έκανε το 3-4 πανυγυρίζωντας έξαλα κάτι που ανάγκασε τον διαιτητή να του δείξει δεύτερη κίτρινη κάρτα και να τον αποβάλλει από το παιχνίδι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά σε μια φάση λίγο πριν το τέλος της παράτασης ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ανέτρεψε αντικανονικά τον Παντελή καφέ, αντικρίζυνοτας και αυτός με την σειρά του την δεύτερη κίτρινη κάρτα, και πλέον ο Ολυμπιακός έμεινε με 9 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο κάτι που έδωσε την δυνατότητα στην ΑΕΚ να περάσει στην αντεπίθεση και στο 107 ο Νάτσο Σκόκο αφού πέρασε τον Όσκαρ Γκονζάλες, ο οποίος κατά συνθήκην αγωνίστηκε ως δεξί μπακ, έκανε μια περίεργη σέντρα σουτ που κατέλληξε στα δύχτια του Αντώνη Νικοπολίδη και ισοφάρρησε σε 4-4.

Το θρίλερ των πέναλτι
Μόνο τυπική διαδικασία των πέντε εκτελέσεων από κάθε ομάδα δεν ήταν η διαδικασία των πέναλτι καθώς οι δυο ομάδες εκτέλεσαν συνολικά 34 πέναλτι με τον Αντώνη Νικοπολιδη να αποκρούει το σουτ του Πελετιέρι και αμέσως μετά να νικά τον Λουϊς Σάχα!

Η σειρά των πέναλτι
Καφές 1-0
Όσκαρ 1-1
Μπλάνκο 2-1
Ντουντού 2-2
Σκόκο 3-2
Ντιόγο 3-3
Εντίνιο 4-3
Ντομί 4-4
Μαϊστόροβιτς δοκάρι
Τζόρτζεβιτς απόκρουση
Ενσαλίβα 5-4
Τοροσίδης 5-5
Σάχα 6-5
Μπελούτσι 6-6
Πελετιέρι 7-6
Νικοπολίδης 7-7
Γεωργέας απόκρουση
Άντζας απόκρουση
Καφές 8-7
Όσκαρ 8-8
Μπλάνκο 9-8
Ντουντού 9-9
Σκόκο 10-9
Ντιόγο 10-10
Εντίνιο 11-10
Ντομί 11-11
Μαϊστόροβιτς 12-11
Τζόρτζεβιτς 12-12
Ενσαλίβα 13-12
Τοροσίδης 13-13
Σάχα 14-13
Μπελούτσι 14-14
Πελετιέρι απόκρουση
Νικοπολίδης 14-15

οι συνθέσεις των ομάδων:
ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο Άλβες, Κυριάκος (62' Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζεμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Αβ. Παπαδόπουλος, Πατσατζόγλου (46' Ντάρμπισιρ, 96' Όσκαρ), Ντουντού, Γκαλέτι, Λέτο (62' Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγο.












δείτε το βίντεο του καλύτερου τελικού όλων των εποχών:

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Ματ Ντάρμπισιρ: «Δεν το περίμενα. Είμαι ευγνώμων που ήρθα στον Ολυμπιακό και ζω στιγμές σαν τη σημερινή. Είμαστε πρωταθλητές και καταφέραμε να πάρουμε και το κύπελλο. Είμαι πολύ χαρούμενος που αγωνίζομαι για μια μεγάλη ομάδα σαν τον Ολυμπιακό».

Βασίλης Τοροσίδης: «Προφέραμε ωραίο θέμα και οι δύο ομάδες, ευτυχώς όμως κατακτήσαμε εμείς για ακόμη μία φορά το Κύπελλο. Όλοι στην ομάδα είμαστε κουρασμένοι, ευτυχώς βγήκαμε εμείς νικητές. Μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να το κάνει αυτό, να αγωνίζεται για 20’ με εννέα παίκτες και να κατακτά το Κύπελλο».

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς : «Ήταν ένα παιχνίδι που δεν έχει ξαναγίνει. Το σημαντικότερο είναι ότι ευχαριστήθηκε ο κόσμος μπάλα και πέναλτι. Χάρηκα πολύ στο τέλος της καριέρας μου. Πρέπει στα ντέρμπι να υπάρχει κόσμος και από τις δύο ομάδες, Εχασα και εγώ και ο Αντζας πέναλτι. Ευτυχώς που συνεχίζει ο Νικοπολίδης και έβαλε και τα δύο».


Αντώνης Νικοπολίδης: «Ήταν ένα παιχνίδι τρελό. Όταν το κερδίζεις κιόλας, νιώθεις ακόμα καλύτερα. Σταθήκαμε τυχεροί, βέβαια, μέχρι την αποβολή του Γκαλέτι είχαμε το πάνω χέρι στην παράταση. Από την ώρα που έπιασα το πέναλτι η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη. Ήμουν αποφασισμένος να σουτάρω στην γωνία και να δώσω την νίκη στην ομάδα μου. Είναι χαρά μου να παίζω ποδόσφαιρο. Το αγαπάω αυτό το άθλημα και θα συνεχίσω για όσο έχω ανθρώπους δίπλα μου που με στηρίζουν»

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω γιατί νιώθω ότι έχουν γίνει περισσότερα παιχνίδια από ένα. Έχουν συμβεί πολλά πράγματα. Είναι σαφές πως το παιχνίδι ήταν πολύ ωραίο για όλους. Για δύο ομάδες που απέδωσαν πολύ καλά, έμειναν και οι δύο μπροστά και πίσω στο σκορ. Είναι ένα ματς που θα το θυμάται ο κόσμος για την διακύμανσή του. Πάνω από όλα θα μείνει αξέχαστο για τα πέναλτι, μια διαδικασία πολύ ωραία για εμάς που κερδίσαμε και άσχημη για την ομάδα που έχασε. Η διαδικασία των πέναλτι εξαρτάται από την τύχη, σήμερα κερδίσαμε εμείς θα μπορούσε να κερδίσει και η ΑΕΚ, είμαι πολύ χαρούμενος για το Κύπελλο.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΤΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ 23

GOAL ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


powered by Agones.gr - livescore

ΡΟΗ

ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ