ΑΕΚ 2010-2011

Posted by ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 28.8.10


Μια καινούρια ποδοσφαιρική χρονιά αρχίζει για την ΑΕΚ και το κύριο θέμα φέτος θα'νναι το ίδιο με των τελευταίων χρόνων: Tι θα κάνουν οι οργανωμένοι οπαδοί και πως θα αντιδράσους στο κάθε τι (Διοίκηση, Μπάγιεβιτς κλπ). Κατά την γνώμη μου, αυτό είναι η κύρια πληγή της ομάδα αφού οι κόντρες αυτές, χρόνο με τον χρόνο αποσπούν την προσοχή του συλλόγου, της διοίκησης, των ποδοοφαιριστών και γενικά όσον ασχολούνται με την Ένωση, από οτιδήποτε άλλο. Έτσι και φέτος όλοι θα περιμένουμε να δούμε ποιά θα είναι η αντίδραση μετά από τις πρώτης δυσκολίες, από την στιγμή που το “καμπανάκι” χτύπησε νωρίς με τα επεισόδια στην Καλλιθέα, χωρίς λόγο και φυσικά αν παρά-δυσκολέψουν οι καταστάσεις όλοι θα αρχίσουν πάλι να παρακαλάνε τον Μελλισανίδη να επιστρέψει ή θα ανακαλύπτουν ανύπαρκτους “μεσσίες” όπως ο Κοζώνης. Ίδωμεν...πάντως ομάδες με εμφύλιο στο εσωτερικό τους δε πάνε μπροστά.

Και ας προχωρήσουμε λίγο με την ανάλυση του ρόστερ

Την φετινή χρονιά, σε γενικές γραμμές δείχνει πιο μπαλωμένο από πέρυσι, με περισσότερη ισορροπία και καταθέτω την άποψη μου για κάθε θέση.


Τερματοφύλακας

Λογικά ο Σάχα, έχει τον πρώτο λόγο. Το καλό είναι ότι ο Αραμπατζής, έδειξε πέρυσι ότι είναι άξιος αντικαταστάτης του, ώστε δεν υπάρχει ανησυχία στη θέση αυτή.

Ο Λούκατς είναι τρίτη λύση, για τον Μοσχονά δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.

Δεξί μπακ

Σε αυτή τη θέση, υπάρχει πρόβλημα, αφού ο Αραχούχο μέχρι τώρα θεωρείται ξένο σώμα για την ομάδα. Βλέπουμε λύσεις τύπου Γεωργέα, ο οποίος όσο συμπαθής και να μου είναι, έκανε καριέρα βάσει του φιλοτίμου του αλλά πλέον η ηλικία του είναι σοβαρό μειονέκτημα. Ο Γιάχιτς ο οποίος απλά καλύπτει την θέση, είναι κυρίως παίκτης του άξονα και γενικά ποιο αξιόπιστος ως αμυντικός χαφ και κεντρικός αμυντικός. Θεωρώ ως αστείο την λύση του Κουτρουμάνου. Κανονικά έπρενε να υπάρχει δεξί μπακ επιπέδου Αραούχο ή ακόμα καλύτερου. Η θέση αυτή θα προκαλέσει δυσκολίες καθώς όλοι οι αντίπαλοι, θα προσπαθήσουν να κάνουν παιχνίδι από την συγκεκριμένη πλευρά.

Αριστερό μπακ

Άλλο ερωτηματικό και σε αυτή τη θέση...υποτόθεται ότι την θέση θα την καλύψει ο Νταντόμο, για τον οποίο προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι, ενώ μέχρι στιγμής βλέπουμε να την καλύπτει ο Λαγός, αλλά για να σταθεί, θα πρέπει να μάθει άμυνα-κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει πετύχει. Επίσης, αριστερό μπακ είναι ο Καράμπελας αλλά εκτός από σταθερός παίκτης του 5, δεν έχει δείξει κάτι παραπάνω. Γενικά οι θέσεις των μπακ, “πονάνε” την ομάδα εδώ και πολλά χρόνια.

Κεντρικοί Αμυντικοί.

Αν και η ομάδα συνέχισε την παράδοση να πουλάει βασικό αμυντικό της, την τελευταία στιγμή και αναφέρομαι στον Μαϊστόροβιτς, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα απ' ότι στα άκρα. Ο αντικαταστάτης του Σουηδού, βάση των ονομάτων που έχουν ακουστεί, θα 'ναι καλή λύση. Μακάρι να ήταν ο Μόρας, αλλά τα οικονομικά δεδομένα για την συγγεκριμένη περίπτωση καθιστούν αρκετά δύσκολη την μεταγραφή. Οι Γίρανεκ, Γκριμάρι και Νασούτι είναι καλές λύσεις και πιστεύω θα δώσουν πιο πολλά από τον Σουηδό. Από εκεί και πέρα ο νεαρός Μανωλάς πέρυσι έδωε πολύ καλό δείγμα και πιστεύω ότι φέτος θα 'ναι καλύτερος και λόγο προσώντων-εμπειριών αλλά και λόγο τον προσώπων που ασχολούνται μαζί του και εννοώ τον Μπάγιεβιτς, τον Στέλιο Μανωλά και τον Δέλλα. Για τον τελευταίο, λόγο ηλικίας τον υπολογίζω ως τρίτη λύση. Επίσης πάρα πολύ καλύ προοπτικοί για το μέλλον έχουν οι Ματεζίδης, Αργυρίου, Καλαμιώτης και γενικά πιστεύω ότι η ομάδα θα πρέπει να θεωρείται πλήρεις για την θέση του κεντρικού αμυντικού.


Κέντρο

Αμυντικό χαφ.

Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, η σημαντικότερη προσθήκη φέτος, σε θέση που όντως χρειαζότανε γνωστός παίκτης. Θα θωρακίσει την ομάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Άριστη κίνηση.

Αντικαταστάτες του ο Γιάχιτς που μπορεί να παίξει και αμυντικός σε περίπτωση ανάγκες, Γκέντζογλου-η Ελληνική έκδοση του Γιάχιτς που λόγο ηλικίας θα ήθελα να τον δω φέτος να παίζει πολύ, Μάκος-αν και πέρυσι είχε άθλια χρονιά, θα πρέπει να δείξει ότι αξίζει. Την θέση ακόμα μπορεί να καλύψει και ο Καφές- αν και για μένα δεν είναι DM παίκτης, αλα MC, πάντως η ομάδα θεωρείται “γεμάτη' και σε αυτή τη γραμμή.

Μέσος

Ο Καφές στην πραγματικότηα είναι ο μόνος καθαρός MC που υπάρχει, εφόσον όποιος κληθεί να παίξει στην θέση του είναι έχει είτε ανασταλτικές ικανότητες όπως οι Γιάχιτς, Μάκος, Γκέντζογλου είτε περισσότερο παίζει ως επιτελικός όπως οι Λεονάρντο, Γκερεϊρο, Έντερ. Καλά θα ήταν να υπήρχε και δεύτερος MC, αλλά δεν είναι κάτι που επείγει.

Αριστερό Χαφ

Μέχρι στιγμής, βασικός παίζει ο Λεονάρντο, αφήνωντας καλές εντυπώσεις, ενώ τη θέσει καλύπτει ο Μπέρνς ο οποίος ως τώρα αρέσει, ενώ κάποιες στιγμές μπορεί να δούμε και το Λαγό, ανάλογα με την περίπτωση. Δεν αναφέρομαι στον Γκερεϊρο, ο οποίος λογικά θα ήταν η πρώτη επιλογή, αλλά είναι ξένο σώμα πλέον για το σύλλογο.

Δεξί Χαφ

Φέτος έχουμε δει εδώ τον Σκόκο, τον Έντερ-καλές λύσεις και οι δυο, γνωστοί άλλωστε στην Ελλάδα γι αυτό δεν αναφέρομαι σε αυτούς περισσότερο. Επίσης είναι πιθανό να δούμε Λεονάρντο, ή Μπέρνς καθώς ο Μπάγιεβιτς ζητά από τα χαφ του να αλλάζουν θέσεις.


Επιτελικός μέσος/Κρυφός Επιθετικός

Ο Λυμπερόπουλος, ο Έλληνας παίκτης “ορισμός” της θέσης αυτής. Θυμηθείτε ότι στο παρελθόν όλοι έψαχναν να βρου σε τι θέση παίζει. Αναντικατάστατος στο ρόλο αυτό, μεγάλος μεν σε ηλικία αλλά σε Ελλάδα κυρίως είναι μια χαρά. Λογικά και πιο έμπειρος, έπειτα από την θητεία του στην Μπουντέσλιγκα. Στην θέση αυτά μπορούμε να υπολογίζουμε τους Λεονάρντο, Σκόκο, Μπέρνς και Έντερ.


Επίθεση

Μέχρι στιγμής βασικός δείχνει ο Τζεμπούρ, φαίνεται ότι του πάει ο ρόλος του “φουνταριστού” όπως παίζει ως τώρα η ομάδα. Νομίζω ότι στα εντός έδρας θα προτιμηθεί ο Μπλάνκο, (δεν θέλω να σκέφτομαι ότι μπορεί να τον ξαναδώ να παίζει δεξί χαφ!!!!!), με τον οποίο από πέρυσι διαφαίνεται να δημιουργείται θέμα στο που πρέπει να παίζει, πως και γιατί δεν παίζει καλά κλπ. Ο Αργεντίνος είναι φορ καθαρός, ξέρει να σκοράρει αλλά μέχρι εκεί. Γι' αυτό άλλωστε έχει βγει 2 φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Αισθάνομαι πάντως ότι το θέμα του πρέπει να λυθεί σύντομα. Όσο για τον Τζεμπούρ, το πρόβλημα δεν είναι η αξία του σαν παίκτης, αλλά ο χαρακτήρας του και οι σχέσεις με τους συμπαίκτες του όπως θυμόμαστε από τα περσινά νωπά γεγονότα με Σκόκο και Μπάγιεβιτς. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο Μπλάνκο με τον Λύμπε πίσω του μεταμορφώνεται προς το καλύτερο. Στη θέση αυτή μπορούμε να δούμε ακόμα τους Σκόκο-Έντερ, ενώ ο Παυλής είναι δανεικός και αν παίξει βασικός, θα δούμε τι και πόσο αξίζει.

Σύστημα

Φέτος ο Μπάγιεβις δείχνει να προτιμά το 4-2-3-1 που δεν βγήκε πέρυσι, αλλά μέχρι στιγμής δείνχει να δικαιώνεται σε μεγάλο βαθμό, έχωντας στο νου την εικόνα από την περιοδεία στην Αυστραλία και τον αγώνα με την Νταντί στην Σκωτία.

Ποιές είναι οι διαφορές σε σχέση με πέρυσι;

    1. Λυμπερόπουλος-ξέρει άψογα το ρόλο του AMC/FC και ταυτόχρονα καθοδηγεί πολύ καλά τα ακραία χαφ. Ταυτόχρονα η συνεργασία του με Μπλάνκο είναι άψογη.

  1. Ντιόπ-Μέχρι στιγμής παίζει ο Μάκος αλλά ίδιο ρόλο θα έχουν. Επιτέλους αμυντικό χαφ καθαρό. Δεν είναι ανάγκη να βαφτίζουμε ως “κόφτες” τον Καφέ ή τον Γκερεϊρο, ή όποιον άλλο είναι εύκαιρος. Η ομάδα στο κέντρο είναι θωρακισμένη και έχει μπακ απ με τους Γιάχιτς-Γκέντζογλου και Μάκο.

  2. Κορμός- Οι βασικοί παίκτες έμειναν σχεδόν όλοι, άρα σιγά-σιγά θα περιμένουμ καλύτερο αποτέλεσμα σε τομείς συνεννόησης, τακτικής, αποτελέσματος.


Εναλλακτικά συστήματα:

4-4-2 με δίδυμο Λύμπε και Μπάνκο-αυτό νομίζω στα πιο πολλά εντός έδρας παιχνίδια θα το δούμε πολύ συχνά.

4-3-3 αν πιέζεται πολύ για την νίκη

4-5-1 αν θέλει να κρατήσει αποτέλεσμα απέναντι σε ισχυρότερο αντίπαλο.


Εκτιμήσεις

Το μεγάλο πρόβλημα την ομάδας είναι τα μπάκ στα άκρα. Θα 'θέλα κατά τα άλλα να υπάρχει ένας ακόμα MC στην θέση του Καφέ, ενώ πρέπει να δωθεί μια ξεκάθαρη θέση στον Μπλάνκο για να μην έχουμε τα περσινά. Μου αρέσει ότι υπάρχουν πολλοί παίκτης που μπορούν να παίξουν σε διάφορες θέσεις κυρίως στα χαφ και την επίθεση, αλλά υπάρχουν και αρκετοί παίκτες ερωτηματικά όπως οι Ντατόμο, Λαγός, Καράμπελας ίσως με την έννοια πως αν δεν πείσει καλύτερα να παραχωρηθεί με μεταγραφή. Επίσης Γκέντζογλου-Μάκος-Λεονάρντο είναι ερωτηματικά. Για το ρόστερ της ΑΕΚ η αναλογία είναι μεγάλη, αν αποδώσουν ικανοποιητικά θα είναι όλα οκ, αλλίως θα υπάρξουν προβλήματα.


Στόχοι

Για Ευρώπη, όσο καλύτερη παρουσία στον όμιλο. Αυτό άλλωστε έχει και οικονομικό αντίκρυσμα

και η ΑΕΚ “¨καίγεται” για χρήματα, άλλωστε η διοίκηση έχει πει ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου πουλάει παίκτες....

Στην Ελλάδα αντικειμενικά θα παλέψει για την τρίτη θέση με ΑΡΗ, ΠΑΟΚ. Λέω τον ΑΡΗ λόγο προπονητή που είνια τεράστιο μέγεθος και τον ΠΑΟΚ που με την δουλειά του Σάντος έχει γίνει σκληροτράχηλη ομάδα. ΠΑΟ και ΟΣΦΠ είναι πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους και μόνο αν αυτοκτονούσε κάποιος από αυτούς η ομάδα μπορεί να κυνηγήσει κάτι παραπάνω.


Καλή ποδοσφαιρική χρονιά και καλή μπάλα!!!!!


Mountain King


ΥΓ. Μόλις τέλειωσε η κλήρωση του Europa League και η ΑΕΚ με αντίπαλο την Ζενίτ, Άντερλεχτ και Χαϊντουκ Σπλιτ να συμπληρώνουν τον όμιλο, μπορεί άνετα να διεκδικήσει την δεύτερη θέση.



ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΤΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ 23

GOAL ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


powered by Agones.gr - livescore

ΡΟΗ

ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ