Στο χθεσινό αθηναϊκό ντέρμπι των μεγάλων και πολλών απουσιών, η ΑΕΚ επιβλήθηκε πολύ πιο εύκολα απ όσο δείχνει το τελικό σκορ του Παναθηναϊκού με 1-0 και παρουσιάζει ( μετά την αποχώρηση Μπάγιεβιτς) ξεκάθαρα μια ομάδα με αγωνιστικό προσανατολισμό και πλάνο ξετυλίγοντας παράλληλα, αγώνα με τον αγώνα, της αδιαμφισβήτητες επιθετικές της αρετές.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να παρουσιάζει μια ομάδα με σαφή έλλειψη φρεσκάδας, προβλέψιμη, χωρίς ίχνος αυτοματισμού και – το σημαντικότερο από όλα - χωρίς ποδοσφαιρικό πλάνο.


Η ΑΕΚ
Ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε να κατεβάσει την ομάδα του με ένα πολύ ευέλικτο 4-3-3 και έκανε τη δουλειά του overlap.gr πολύ πιο εύκολη αφού στην συνέντευξη τύπου μετά το ματς έκανε (επιτέλους…) τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού της ομάδας του, κάτι που δεν γίνεται συχνά από προπονητές στην χώρα μας.

Βασιζόμενοι λοιπόν και στα λόγια του προπονητή της Ένωσης, το αμυντικό πλάνο της ΑΕΚ ήταν:

  • Πίεση στα ¾ του γηπέδου των Τζεμπούρ και Γκερέιρο με σκοπό την δυσκολία στην πρώτη μπάλα του Παναθηναϊκού μην επιτρέποντας την ανάπτυξη από πίσω.
  • Κίνηση του Λαγού σε θέση κόφτη κατά την διάρκεια της άμυνας της Ένωσης δίπλα στους Καφέ και Μπερνς (παρόμοια κίνηση με Λαγό) στο μισό γήπεδο.
  • Τοποθέτηση του Μάκου σε θέση λίμπερο μπροστά απ τα στόπερ της ομάδας του σε ρόλο «κυματοθραύστη» και παράλληλη βοήθεια (ντουμπλάρισμα) στο μαρκάρισμα του Σισέ, έτσι ώστε να μένει πάντα ένα στόπερ της ΑΕΚ ελεύθερο για τον επιπλέον παίκτη που ενδεχομένως να κατέβαζε στην περιοχή της ο ΠΑΟ.

Επιθετικά ο πρώην προπονητής της Σεβίλλης επέλεξε να αναπτύσσεται με πολυπρόσωπο άξονα, αφού ο Μπερνς και κυρίως ο Λαγός συνέκλιναν κοντά στον επιτελικό μέσο της ΑΕΚ, Γκερέιρο. Στους διαδρόμους που άνοιγαν οι παραπάνω αναπτύσσονταν τα ακραία μπακ της ΑΕΚ και κυρίως ο Ντάτομο αφού ο Αργυρίου απασχολήθηκε αρκετά από τον μόνο διασωθέντα του ΠΑΟ Χριστοδουλόπουλο.

Οι διαγώνιες κινήσεις των Τζεμπούρ (προς τα δεξιά) και Μπερνς (προς τον άξονα) αποσυντόνιζαν μονίμως τα αργά χαφ του ΠΑΟ, ο οποίος αδυνατούσε να ανακτήσει την κατοχή της μπάλας και παρουσίαζε ένα σύνολο από μέσους που έτρεχαν άσκοπα στο χώρο περιμένοντας ΟΛΟΙ από τον φιλότιμο Σιμάο να κλέψει μπάλες.

Η ΑΕΚ διατηρούσε με ευκολία την κατοχή στο κέντρο και η έλλειψη φρεσκάδας στο κέντρο του ΠΑΟ σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα κίνηση των χαφ της Ένωσης έκανε τον Καφέ να φτάνει έξω από την περιοχή του Τζόρβα «τραβώντας» κοντά του ένα από τα δύο στόπερ του ΠΑΟ.

Το μαρκάρισμα του διεθνούς χαφ της Ένωσης από στόπερ του ΠΑΟ δείχνει τη σαφή έλλειψη τρεξίματος στο κέντρο του ΠΑΟ: Δεν είναι ποδοσφαιρικά αποδεκτό το κεντρικό χαφ της ομάδας που αναπτύσσεται να μαρκάρεται από στόπερ της αντίπαλης ομάδας. Αυτών των θέσεων οι ποδοσφαιριστές (κεντρικά- αμυντικά χαφ) μαρκάρονται είτε από τους επιτελικούς μέσους είτε από αμυντικά χαφ.

Ο Παναθηναϊκός
Το σκεπτικό του 4-2-3-1 του Νίκου Νιόπλια ήταν να παρουσιάσει την ομάδα του με ενισχυμένο κέντρο αφού θεωρητικά η παρουσία δύο αμυντικών χαφ (Σιμάο- Ζιλμπέρτο) σε συνδυασμό με το ότι σε θέση επιτελικού αγωνιζόταν ο Κατσουράνης θα έδινε στον ΠΑΟ αυτό που του λείπει από την αρχή της χρονιάς.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και σαν μην έφτανε αυτό ο ΠΑΟ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στο 3ο μόλις λεπτό, μετά από λάθος εκτίμηση και «ασσιστ» του Σαριέγκι στον Τζεμπούρ…
Το πολυπρόσωπο κέντρο της ΑΕΚ σε συνδυασμό με την πίεση στην άμυνα του ΠΑΟ μπλόκαρε τους πράσινους που ουσιαστικά δεν είχαν τρόπο να αναπτυχθούν και να τροφοδοτήσουν τον απομονωμένο Σισέ. Έτσι ο ΠΑΟ κατέφευγε - μοιραία - σε επιθετικές ατομικές προσπάθειες απ τα άκρα του, όπου τα αβίαστα λάθη (κυρίως των Λουίς Γκαρσία και Σπυρόπουλου) παραχωρούσαν με ευκολία την κατοχή της μπάλας και έκαναν τη ζωή της ΑΕΚ πιο εύκολη αφού με το 1-0 υπέρ της το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να έχει για 90 λεπτά συγκεντρωμένους στο παιχνίδι τους παίκτες της.

Κλειδί ο Μάκος

Εδώ πρέπει να σταθούμε στην πληθωρική χθεσινή παρουσία του Γρηγόρη Μάκου σε θέση αμυντικού χαφ. Ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου ήταν και το κλειδί του κέντρου και ο Χιμένεθ πρέπει να αισθάνεται πολύ άνετος για την επιλογή του.

Άλλωστε μόνο μετά την αποχώρησή του από τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ ο κατάφερε ο Παναθηναϊκός να πάρει «μέτρα» στο κέντρο και να πλησιάσει την εστία του Σάχα

Ο διεθνής μέσος εκτέλεσε με επιτυχία τις ξεκάθαρες ανασταλτικές εντολές του αφού σκούπιζε οτιδήποτε περνούσε από τους Καφέ-Λαγό-Μπερνς και παράλληλα βοηθούσε με αλληλοκαλύψεις και ντουμπλαρίσματα στο μαρκάρισμα το Σισέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά την συνέντευξη τύπου ο Χιμένεθ στάθηκε στην απομόνωση στου Γάλλου στράικερ του Παναθηναϊκού.

Απομόνωση Σισέ = Ακίνδυνος Παναθηναϊκός

Ο Μανόλο Χιμένεθ διάβασε πολύ σωστά το ντέρμπι και έκανε τη μισή δουλειά για μας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Εμείς απλώς παραθέτουμε το ξεκάθαρο. Η στατιστική του ματς δείχνει ότι ο Σισε κάνει συνολικά 3 σουτ σε όλο το 90λεπτο εκ των οποίων μόνο το 1 είναι εντός περιοχής. Διαβάζοντας λοιπόν πολύ καλά ο Ισπανός κόουτς της Ένωσης τον τρόπο που γίνεται ο Παναθηναϊκός επικίνδυνος, έκλεισε εντελώς την τροφοδοσία του Γάλλου και παράλληλα τον μάρκαρε συνεχώς με έναν επιπλέον παίκτη (συνήθως Μάκος) .

Ο Παναθηναϊκός δεν παρουσίασε επιθετικό plan b για να μπορέσει να λύσει τον γρίφο του ματς και το τελικό 1-0 ήρθε ευκολότερα απ’ όσο δείχνει.

Συμπέρασμα

Μετά από πολύ καιρό η ΑΕΚ παρουσιάζει σημάδια αγωνιστικής και ψυχολογικής ανάτασης φωνάζοντας δυνατά «παρών».

Ο Χιμένεθ καταφέρνει με επιτυχία μέχρι στιγμής να περάσει τη φιλοσοφία και το προφίλ που θέλει να έχει η ομάδα του και οι καλύτερες μέρες για τους οπαδούς της Ένωσης έρχονται κάθε μέρα και πιο κοντά. Έχοντας ένα εκπληκτικό 5-0 υπέρ της γκολ στα δύο πρώτα ματς του Ισπανού στο ελληνικό πρωτάθλημα η ΑΕΚ δείχνει να θέλει, όσο ποτέ, να βγει από τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών.

Στο συμπέρασμα του post του ματς Παναθηναϊκός- Ρούμπιν Καζάν αναφέραμε:

¨Οποιαδήποτε ομάδα επιλέξει και αντέχει να πρεσάρει το κέντρο του ΠΑΟ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όσο οι παίκτες του κεντρικού άξονα έχουν τους ρυθμούς των φετινών Ζιλμπέρτο, Κατσουράνη, Καραγκούνη. ¨

Ο Μανόλο Χιμένεθ το έκανε πράξη και η Ένωση πήρε το ντέρμπι αρκετά εύκολα…

Όσο οι πράσινοι δεν βρίσκουν λύση στο θέμα του κέντρου και όσο δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ανάπτυξης ο Σισέ θα μένει άσφαιρος στα μεγάλα ματς αφού οι άμυνες προσαρμόζονται επάνω του με ευκολία. Ίσως η σταδιακή επαναφορά του Πετρόπουλου να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό αφού ταιριάζει πιο πολύ στο στατικό ποδόσφαιρο των πρασίνων.

lefabian
www.overlap.gr

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΤΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ 23

GOAL ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


powered by Agones.gr - livescore

ΡΟΗ

ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ