Overlap- Άρης-ΑΕΚ: 0-4

Posted by ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 18.10.10

Συνεχίζεται η παράδοση με σφραγίδα Χιμένεθ


Ο δικέφαλος του νότου πέτυχε μία επιβλητική νίκη και παρέμεινε αήττητος στο Χαριλάου για δωδέκατη συνεχή χρονιά, πραγματοποιώντας αναμφισβήτητα την καλύτερή του εμφάνιση στη φετινή σεζόν. Αντίθετα, η ομάδα του Κούπερ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με το «βάθος» της στον άξονα του κέντρου και την ικανότητα των παικτών στο δημιουργικό τομέα.

Πριν την έναρξη του παιχνιδιού, αμφότεροι οι προπονητές είχαν πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση του μηδέν στην άμυνα για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Αφενός ο Κούπερ έχει εμφυσήσει αυτή τη νοοτροπία στην ομάδα του (γεγονός που αποδεικνύεται από τα μέχρι πρότινος αποτελέσματα) αφετέρου ο Χιμένεθ δεν επιθυμούσε να συνοδεύσει το ντεμπούτο του στη χώρα μας με μία ήττα. Το προαναφερθέν επιβεβαιώνεται από τα συστήματα που παρέταξαν και από τις τακτικές κινήσεις των παικτών τους μέχρι το 35ο λεπτό.

Ωστόσο η τελική έκβαση του αγώνα και η συνολική εικόνα των ομάδων δικαίωσε την τακτική προσέγγιση του Χιμένεθ, η οποία απέφερε «σκορ-μαμούθ» κυρίως λόγω της ποιότητας και της εξαιρετικής διάθεσης που επέδειξαν οι επιθετικογενείς παίκτες του δικεφάλου.

Η τακτική του Χιμένεθ «κλείδωσε» τον Άρη και «απελευθέρωσε» τους επιτελικούς της ΑΕΚ

Εάν μελετηθεί ενδελεχώς η παρελθούσα πορεία του νέου προπονητή της ΑΕΚ, θα διαπιστωθεί ότι ο Ισπανός αρέσκεται στο να δημιουργεί ένα δυσκατάβλητο, σκληροτράχηλο και πειθαρχημένο σύνολο στα 2/3 του γηπέδου και προσπαθεί να δώσει πρωτοβουλίες και ελευθερία κινήσεων στους εκάστοτε ταλαντούχους επιθετικογενείς παίκτες (δηλαδή σε αυτούς κινούνται στο υπόλοιπο 1/3 του γηπέδου). Επομένως, το ανθρώπινο δυναμικό της ΑΕΚ ταιριάζει «γάντι» στη φιλοσοφία του Χιμένεθ ο οποίος κέρδισε το παιχνίδι με τις εξής τακτικές κινήσεις:

• Παρέταξε τρία αμυντικά χαφ στο κέντρο και ανέθεσε στον θηριώδη Ντιόπ «ρόλο σκούπας» και συνδετικού κρίκου μεταξύ αμυντικής και κεντρικής γραμμής: Με αυτό τον τρόπο η ΑΕΚ επιβλήθηκε στο κέντρο, διατήρησε τον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα και εκμηδένισε τις δημιουργικές προσπάθειες Φατί, Τόχα και Κόκε.
• Έδωσε σαφείς εντολές στα πλάγια μπακ να μην προωθούνται συχνά ώστε να δώσουν έμφαση στα ανασταλτικά τους καθήκοντα και να «κλειδώσουν» τα άκρα του Άρη τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξής του.
• Ζήτησε από τον Καφέ να παίξει κυρίως το ρόλο δημιουργικού χαφ, καθώς κάθε διεκδικίσιμη μπάλα στο χώρο ευθύνης του θα αναχαιτιζόταν από τον Ντιόπ.
• Απελευθέρωσε τους Σκόκο, Λεονάρντο και Τζιμπούρ, ζητώντας τους απλά να επιδεικνύουν πνεύμα αλτρουισμού και να μην προβαίνουν σε περιττές ενέργειες.

Οι παίκτες της ΑΕΚ ακολούθησαν πιστά τα προαναφερθέντα, επέδειξαν πειθαρχία στις τακτικές εντολές και κατάφεραν να διεκπεραιώσουν άρτια τα ζητούμενα του Ισπανού εντός του αγωνιστικού χώρου.

Ο Ντιοπ επιτηρεί τον Τσέζαρεκ ενώ η ΑΕΚ επιτίθεται

Ντιόπ: MVP ο μέχρι πρότινος «αποδιοπομπαίος τράγος» …με δικαίωση overlap
Μολονότι τα γκολ και το ταλέντο του Σκόκο προσέλκυσαν τα βλέμματα της φίλαθλης κοινής γνώμης, το «κλειδί» της νίκης της ΑΕΚ ήταν ο θηριώδης Ντιόπ. Το overlap είχε στο παρελθόν αναφέρει (βλέπε προγενέστερο άρθρο) ότι η σωματοδομή, τα χαρίσματα και η τακτική παιδεία του Ντιόπ δε μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά με δύο παίκτες στο κέντρο του γηπέδου. Ο Χιμένεθ διέγνωσε την εν λόγω παραφωνία και οδήγησε τον Σενεγαλέζο σε μία «αυτοκρατορική» εμφάνιση τοποθετώντας τον πίσω από τους Καφέ και Μάκο. Πράγματι, ο Ντιόπ κέρδισε κατά κράτος τη «μάχη του αέρα», έκοβε οποιεσδήποτε πάσες παικτών του Άρη προς τους επιθετικούς, παρείχε σωστή αλληλοκάλυψη οπουδήποτε κινούνταν η μπάλα και μεταβίβαζε άμεσα («με τη μία») και ορθά τη μπάλα προς τους συμπαίκτες του. Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι ο Ντιόπ έπαιζε με πρόβλημα στο πόδι καθ όλη τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου (κούτσαινε αισθητά) χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά το επίπεδο της απόδοσής του, θεωρούμε την παρουσία του εξαιρετικά πολύτιμη στην οικονομία του παιχνιδιού.

Ο Ντιόπ δεσπόζει στον κεντρικό άξονα, μειώνοντας την απόσταση των γραμμών της Ένωσης


Ο Ντιόπ συνδέει την αμυντική γραμμή με τους αμυντικούς μέσους

Που χάθηκε η μάχη για τον Άρη
1) Ο Κούπερ επέλεξε να παρατάξει εκ νέου το αγαπημένο του 4-4-2 με αποτέλεσμα να χάσει «κατά κράτος» τη μάχη του κεντρικού άξονα και να αποκοπεί η επιθετική από τη μεσαία γραμμή (ο σχολιασμός της εμφάνισης του Τόχα είναι απλά περιττός).
Μετά τη λήξη του αγώνα. ο Κούπερ δήλωσε με νόημα ότι «όλοι κάναμε λάθη συμπεριλαμβανομένου και εμού» παραδεχόμενος έμμεσα τη λανθασμένη παράταξη της ομάδας δεδομένων των απουσιών του Άρη.
2) Η απειθαρχία του Κάλβο και ο εγωκεντρικό τρόπος παιχνιδιού του (από τον οποίο προήλθε άλλωστε και το πρώτο γκολ της ΑΕΚ) σε συνδυασμό με την αδυναμία του να συμβάλλει στον ανασταλτικό τομέα οδήγησαν σε σημαντική αδυναμία στην αριστερά πτέρυγα.
3) Το συνεχιζόμενο ντεφορμάρισμα του Νέτο επέτρεψε στον ταλαντούχο Σκόκο να κάνει επίδειξη των υψηλών ποδοσφαιρικών δυνατοτήτων του
4) Η απουσία ποιοτικών λύσεων από τον πάγκο σε συνδυασμό με τις απουσίες του Άρη δεν επέτρεψαν στον Κούπερ να αλλάξει από τον πάγκο τη ροή του παιχνιδιού
Σουτ εντός περιοχής από το galanis sports data

Σουτ εκτός περιοχής από το galanis sports data

Συνολικά σουτ και κεφαλιές από το galanis sports data

Επιτυχημένες σέντρες από το galanis sports data


Η ντροπιαστική ήττα αποτελεί αφορμή για βελτίωση των αδυναμιών της ομάδας του Άρη

Όπως δήλωσε ο Κούπερ, η ομάδα θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να υπερκαλύψει τις αδυναμίες της. Επομένως, κρίνεται σκόπιμο να παρουσιάσουμε ορισμένα από τα μειονεκτήματα των κιτρινόμαυρων σε αριθμούς.

Σουτ εντός περιοχής
• Μολονότι η ομάδα παρατάσσεται σε όλα τα παιχνίδια (πλην της πρεμιέρας στην Καβάλα) με σύστημα 4-4-2, κανένας εκ των επιθετικών της δε βρίσκεται στην πρώτη 25αδα.

Σουτ εκτός περιοχής
• Κανένας εκ των παικτών του Άρη δε βρίσκεται στη λίστα, γεγονός που επιβεβαιώνει την αδυναμία των κεντρώων μέσων να απειλήσουν την αντίπαλη εστία

Συνολικά σουτ και κεφαλιές
• Κανένας εκ των παικτών του Άρη δε βρίσκεται στην πρώτη 15αδα με αποτέλεσμα η ομάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των λιγότερο «επικίνδυνων» στη Super League

Επιτυχημένες Σέντρες
• Παρόλο που ο Άρης επιλέγει να επιτίθεται από τα άκρα και όχι από τον άξονα (καθώς δε διαθέτει κεντρώο παίκτη με ικανότητα «κάθετης πάσας»), κανένας εκ των παικτών του δε βρίσκεται στην πρώτη 10άδα.

Είναι σαφές ότι η αξιοπρεπής πορεία της ομάδας συνδέεται άμεσα με την βελτίωση των άνωθεν τομέων.

Συμπέρασμα

Η ομάδα της ΑΕΚ εξέπληξε ευχάριστα το φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό και δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες στους υποστηρικτές της. Ο Χιμένεθ κέρδισε πολύτιμο χρόνο ώστε να δουλέψει με ηρεμία την ομάδα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ιδιόρρυθμων παικτών (την οποία είχε χάσει προ πολλού ο Μπάγεβιτς), γεγονός που αποτελεί «κλειδί» για τη μελλοντική πορεία της ομάδας.
Αντίθετα, ο Κούπερ θα πρέπει να προβληματιστεί έντονα σχετικά με την αγωνιστική συμπεριφορά ορισμένων παικτών του (ειδικά Τόχα και Κάλβο) και να προσπαθήσει να υπερκαλύψει το έλλειμμα ποδοσφαιρικής ποιότητας με την τακτική πειθαρχία και την άρτια ψυχολογική προετοιμασία των παικτών πριν τα παιχνίδια.
Καμία εκ των δύο ομάδων δε θα πρέπει να σταθεί στο αποτέλεσμα παρά μόνο στην επί χόρτου αγωνιστική της συμπεριφορά. Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο θα σημειωθεί βελτίωση στο μαραθώνιο των μελλοντικών αγωνιστικών υποχρεώσεων.
Από xanthoss
www.overlap.gr

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΤΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ 23

GOAL ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


powered by Agones.gr - livescore

ΡΟΗ

ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ