Ο τραυματισμός του Ιμπαγάσα στην προπόνηση της Πέμπτης και η αναπάντεχη απουσία (λόγω ίωσης) του Ντουντού, μονοπώλησαν τα ρεπορτάζ των αθλητικών δημοσιογράφων σχετικά με τον εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού επί του Πανιωνίου. Οι απόψεις των φιλάθλων και τα πιθανά σενάρια για το δίδυμο του κέντρου του Ολυμπιακού περιελάμβαναν τον Ουρτάδο, τον Γιάννη Παπαδόπουλο, τον Φουστέρ όπως επίσης και τον Γιάννη Φετφατζίδη. Πολλοί ήταν επίσης εκείνοι που ανέμεναν ένα σχήμα με τον Μιραλάς στη θέση του επιθετικού μέσου με τον Πάντελιτς στη κορυφή της επίθεσης.

Ο Βαλβέρδε προτίμησε τελικά να διατηρήσει το ίδιο σχήμα και τους ίδιους ρόλους σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, ενώ σίγουρα γνώριζε ότι το λιγότερο δημιουργικό δίδυμο Ουρτάδο – Γ. Παπαδόπουλος θα περιόριζε τις επιλογές ανάπτυξης από τον κεντρικό άξονα. Το overlap.gr θέλησε να παρατηρήσει λεπτομερώς το πρωτοεμφανιζόμενο αυτό δίδυμο και για τον λόγο αυτό καταγράψαμε τις μεταβιβάσεις των δυο αυτών παιχτών προς την υπόλοιπη ομάδα.

Ο Πανιώνιος του Άκη Μάντζιου μετά την πολύ σημαντική νίκη επί της ΑΕΚ την προηγούμενη αγωνιστική, χρησιμοποίησε το ίδιο σχήμα, εξαιρουμένου του τραυματία Μανιάτη. Έτσι οι κυανέρυθροι αγωνίστηκαν με ένα 4-3-3, με την επιθετική τριάδα να αποτελείται από τους ιδιαίτερα κινητικούς Σ. Ριέρα, Μπάλαμπαν και Γουνδουλάκη.

Τα πρώτα 34 λεπτά

Ο Ολυμπιακός – όπως συνηθίζει φέτος στους εντός έδρας αγώνες – ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι, όμως εξίσου δυνατός παρουσιάστηκε και ο Πανιώνιος, που προσπάθησε να αιφνιδιάσει στα πρώτα λεπτά τους γηπεδούχους. Το κέντρο του Πανιωνίου κατάφερε να ανακόψει τις όποιες προσπάθειες των μέσων του Ολυμπιακού να μεταφέρουν γρήγορα τη μπάλα στην επίθεση, απομόνωσε τον Φουστέρ και προσπάθησε να εκδηλώσει αντεπιθέσεις προκειμένου να εκμεταλλευτεί την «ψηλή» αμυντική γραμμή των ερυθρολεύκων αλλά και την ταχύτητα της επιθετικής γραμμής. Πράγματι, στα πρώτα λεπτά η άμυνα του Ολυμπιακού πιέστηκε αρκετά και κινδύνεψε να δεχτεί γκολ μόλις στο 4′ λεπτό, όταν ο Σ. Ριέρα σκόραρε στη πλάτη της άμυνας αφού πρώτα είχε υποδειχθεί σε θέση οφσάιντ.

Αντεπίθεση του Πανιωνίου στα πρώτα λεπτά. Ο Σ. Σιέρα (ρόζ) και οι Μπάλαμπαν - Γουνδουλάκης (κίτρινο) έχουν αλλάξει θέσεις

Αντεπίθεση του Πανιωνίου στα πρώτα λεπτά. Ο Σ. Σιέρα (ρόζ) και οι Μπάλαμπαν - Γουνδουλάκης (κίτρινο) έχουν αλλάξει θέσεις

Ο Ολυμπιακός από τη άλλη μετέφερε λογικά το παιχνίδι στα πλάγια και ειδικότερα αριστερά. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η θέση του Γ. Παπαδόπουλου (που αγωνίστηκε μέσα αριστερά), το καλό μαρκάρισμα του Φετφατζίδη από τον Κοντοέ, η απουσία του Μανιάτη από το δεξί άκρο της άμυνας του Πανιωνίου αλλά και η «συνήθεια» του Μιραλάς να κινείται περισσότερο προς τα αριστερά. Έτσι ο Άλμπερτ Ριέρα ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης του Ολυμπιακού και προσπάθησε κυρίως με κινήσεις προς την περιοχή (και όχι προς την πλάγια γραμμή) να διασπάσει την άμυνα του Πανιωνίου. Οι κακές επιλογές του Ριέρα και τα πολλά λάθη εκ μέρους του στο πρώτο 30λεπτο, απέτρεψαν τον Ολυμπιακό από το να δημιουργήσει κάποια κλασική ευκαιρία και από το να «πατήσει» περιοχή.

Παρόλο που οι γηπεδούχοι αντιμετώπιζαν προβλήματα στην ανάπτυξη, συνέχισαν να πρεσάρουν με έντονο ρυθμό και τελικά οδήγησαν τους αμυντικούς του Πανιωνίου στο λάθος που επέφερε και το πρώτο γκολ του Μιραλάς στο 34′ λεπτό με πανέμορφο σουτ στην κίνηση. Από εκεί και πέρα ο Α. Ριέρα πραγματικά μεταμορφώθηκε και μαζί με τον Ρ. Μπράβο ανέλαβαν σε τεράστιο βαθμό το επιθετικό κομμάτι του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο.

Το δίδυμο Ουρτάδο – Γ. Παπαδόπουλος

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του άρθρου, καταγράψαμε τις μεταβιβάσεις του Ουρτάδο και του Γιάννη Παπαδόπουλου, θέλοντας να διαπιστώσουμε πως θα εξελισσόταν το παιχνίδι του Ολυμπιακού από τον κεντρικό άξονα. Παρακάτω δείχνουμε με ένα αρκετά παραστατικό γράφημα τις πάσες των δύο μέσων προς τους υπόλοιπους συμπαίχτες τους. Με μια πρώτη ματιά είναι ξεκάθαρο ότι ο Ουρτάδο ανέλαβε – όπως ήταν φυσιολογικό – περισσότερο αμυντικά καθήκοντα ουσιαστικά περιορίστηκε σε κοντινές πάσες, αποφεύγοντας τα λάθη αλλά και τις πάσες προς την επίθεση. Ο Γ. Παπαδόπουλος από την άλλη, συμμετείχε πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού, ενώ δεν παραμέλησε σε κανένα σημείο του αγώνα τα αμυντικά του καθήκοντα. Επίσης πέρασε αρκετές πάσες προς τον Α. Ριέρα αλλά και προς τον αρκετά προωθημένο Ρ. Μπράβο. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι τόσο ο Ουρτάδο όσο και ο Γ. Παπαδόπουλος είχαν πολύ καλό ποσοστό επιτυχίας στις πάσες: ο Γ. Παπαδόπουλος είχε 38/47 (80% ) και ο Ουρτάδο 29/36 (80%).

Χαρακτηριστικό γράφημα με τις μεταβιβάσεις του Γ. Παπαδόπουλου και του Ουρτάδο

Χαρακτηριστικό γράφημα με τις μεταβιβάσεις του Γ. Παπαδόπουλου και του Ουρτάδο

Δεύτερο ημίχρονο με … διάρκεια

Σε αρκετά από τα προηγούμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού, πολύς λόγος είχε γίνει για την αποτυχία των ερυθρολεύκων να διατηρήσουν τον γρήγορο ρυθμό τους κατά την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Ισπανός προπονητής είχε αναφερθεί άλλωστε στο γεγονός αυτό, επισημαίνοντας ότι θέλει να διατηρεί τον ψηλό ρυθμό για περισσότερο χρόνο. Στον αγώνα του Σαββάτου ο Ολυμπιακός κατάφερε να «βγάλει» ενέργεια σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να σκοράρει 4 γκολ, να χάσει αρκετές ευκαιρίες και επιπλέον να μην απειληθεί σχεδόν καθόλου από τον Πανιώνιο.

Μετά το 2-0 ο Πανιώνιος μοιραία προσπάθησε να βγάλει περισσότερους παίχτες μπροστά από τη μπάλα, αφήνοντας χώρους στους επιθετικούς του Ολυμπιακού

Μετά το 2-0 ο Πανιώνιος μοιραία προσπάθησε να βγάλει περισσότερους παίχτες μπροστά από τη μπάλα, αφήνοντας χώρους στους επιθετικούς του Ολυμπιακού

Ο Ριέρα συνεργάστηκε άψογα με τον Ρ. Μπράβο, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί μια εξαιρετική εμφάνιση. Την συνεργασία των δυο ακραίων του Ολυμπιακού βοήθησε πάρα πολύ και η παρουσία του Γ. Παπαδόπουλου, ο οποίος έδειξε να διαθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση. Άλλωστε το να μαρκάρει κάποιος για 90 λεπτά και ταυτόχρονα να διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις λανθασμένες μεταβιβάσεις, είναι κάτι αρκετά δύσκολο και απαιτητικό. Η σωστή λειτουργία της αριστερής πλευράς των γηπεδούχων επέφερε τελικά το δεύτερο και το τρίτο γκολ: στο δεύτερο γκολ, ο Ρ. Μπράβο επιχειρεί σουτ μέσα από την περιοχή το όποιο τελικά μετατρέπεται σε ασίστ για τον Τοροσίδη, ενώ στο τρίτο γκολ ο Ριέρα μετά από κούρσα 20 μέτρων βγάζει ασίστ στον Μιραλάς που κινείται από τα αριστερά και προς την περιοχή.

Ο Βαλβέρδε χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά το πολυσυζητημένο σχήμα με τον Μιραλάς (κίτρινο) πίσω από τον Πάντελιτς (ροζ)

Ο Βαλβέρδε χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά το πολυσυζητημένο σχήμα με τον Μιραλάς (κίτρινο) πίσω από τον Πάντελιτς (ροζ)

Οι αλλαγές που πραγματοποίησαν οι δυο αντίπαλοι ίσως και να ευθύνονται για την περαιτέρω διεύρυνση του σκορ. Μετά το 2-0, ο Άκης Μάντζιος έκανε γρήγορα 2 αλλαγές και πέρασε στο παιχνίδι τον Χίκα και τον Κούκετς, οι οποίοι όμως δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν την εικόνα του Πανιωνίου και μπορεί να πει κανείς ότι μάλλον την χειροτέρεψαν. Ο Βαλβέρδε θέλησε να ανανεώσει την επίθεσή του και πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Πάντελιτς (που αντικατέστησε τον εμφανώς κουρασμένο Φουστέρ) και τον Νέμεθ (που αντικατέστησε τον Μιραλάς). Διατήρησε το ίδιο ακριβώς σχήμα (αν και ο Νέμεθ αρέσκεται να κινείται περισσότερο σαν δεύτερος επιθετικός) και τελικά δικαιώθηκε με άλλα 2 γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Συμπέρασμα

Τα σουτ που επιχείρησε ο Ολυμπιακός στον αγώνα εναντίον του Πανιωνίου

Τα σουτ που επιχείρησε ο Ολυμπιακός στον αγώνα εναντίον του Πανιωνίου

Όσο και αν ο Πανιώνιος μοιάζει φέτος πιο αποδυναμωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές, μια νίκη με 5-0 εκτός από τους τρεις βαθμούς της νίκης, προσδίδει καλή ψυχολογία στους παίχτες του Ολυμπιακού. Ο Βαλβέρδε σίγουρα πρέπει να είναι ικανοποιημένος για δύο πράγματα:

1) ότι κατάφερε η ομάδα του να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης σε όλο το δεύτερο ημίχρονο

2) και ότι οι παίχτες του μετουσίωσαν σε γκολ τις ευκαιρίες που δημιούργησαν (17 στο σύνολο).

Ο Πανιώνιος από την άλλη προσπάθησε να αιφνιδιάσει στην αρχή του παιχνιδιού αλλά απέτυχε να απειλήσει την εστία του Πάρντο, πλην του πρώτου 20λεπτου. Παρόλα αυτά η επιθετική τριάδα του (Σ. Ριέρα, Μπάλαμπαν και Γουνδουλάκης), είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις.

Από Jim K.

www.overlap.gr

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΤΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ 23

GOAL ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


powered by Agones.gr - livescore

ΡΟΗ

ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ