Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι των δικεφάλων με το τελικό 2-1 να αντικατοπτρίζει την εικόνα των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Ο Χάβος επικράτησε του Χιμένεθ στην σκακιέρα των πάγκων σε ένα παιχνίδι, όπου αμφότεροι οι προπονητές είχαν συγκεκριμένα τακτικά πλάνα στο μυαλό τους για την αντιμετώπιση των αγωνιστικών συνθηκών του ντέρμπι. Από την μία ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να «επενδύσει» στην ανάπτυξη από τα πλάγια και την πίεση στις μεσοαμυντικές ζώνες της ΑΕΚ την ώρα που ο Χιμένεθ πόνταρε περισσότερο στις ατομικές αγωνιστικές εκλάμψεις και δυνατότητες των Τζιμπούρ-Μπλάνκο-Λεονάρντο υιοθετώντας μια αμυντική ομαδική τακτική προσέγγιση.

Ο Πάμπλο Γκαρσία κεντρικός άξονας της ανάπτυξης του ΠΑΟΚ

Πάμπλο Γκαρσία: Με 39/43 πάσες και ξεκάθαρο στόχο την αριστερή πλευρά, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της νίκης του ΠΑΟΚ

Σαφέστατα ο Βιειρίνια, δικαιότατα, μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων χάρει στο πανέμορφο τέρμα του στο τέλος της αναμέτρησης, της ασίστ του στον Φωτάκη στο 1ο τέρμα αλλά και της εν γένει εμφάνισης του. Παρά όλα αυτά ο Πάμπλο Γκαρσία, αδιαμφισβήτητα, αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ αφού:

  • ήταν ο αποδέκτης της πρώτης πάσας για την ομάδα του
  • ανέλαβε, εξολοκλήρου, το δημιουργικό κομμάτι για τον ΠΑΟΚ (κάτι που απέκτησε μεγαλύτερη βαρύτητα εξαιτίας της απουσίας των Ίβιτς/Κοντρέρας από τον άξονα)
  • η τοποθέτηση του στο γήπεδο αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για την έναρξη πίεσης στα χαφ του αντιπάλου
  • «προστάτεψε» με επιτυχία τα δύο στόπερ του ΠΑΟΚ απελευθερώνοντας τον Βιτόλο που συμμετείχε πιο ενεργά στην αυξημένη πίεση στα αντίπαλα χαφ
  • επέδειξε εξαιρετικό ποσοστό επιτυχημένων πασών (91% με 39/43) – κάτι που συνέβαλε τα μέγιστα στην ορθολογική ανάπτυξη του ΠΑΟΚ και στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Τα 2 πλάνα του Χάβου

Η εξαιρετική παρουσία του Γκαρσία αποτέλεσε «κλειδί» για την εφαρμογή των δύο πλάνων που είχε στο μυαλό του ο κύριος Χάβος:

Άμυνα

Ο Έλληνας κόουτς του ΠΑΟΚ είχε δώσει σαφέστατες οδηγίες για πίεση στα άκρα της ΑΕΚ αλλά και στους δύο αμυντικούς χαφ της Ένωσης όταν αυτοί γινόντουσαν κάτοχοι της μπάλας. Απεναντίας ο ΠΑΟΚ δεν πίεσε τα στόπερ της ΑΕΚ ενώ προσπάθησε να αντιμετωπίσει την επιθετική τριάδα της ΑΕΚ με ψηλά τοποθετημένη αμυντική ζώνη, τον Γκαρσία σε ρόλο χαφ-λίμπερο μπροστά από τα στόπερ και χωρίς προσωπικά μαρκαρίσματα.

Ο Βιτόλο έπαιζε τον ρόλο του «μπαλαντέρ» στην επιλογή της πλευράς που θα επιλέγετω για πίεση, ενώ οι Ελ Ζαρ-Βιειρίνια-Φωτάκης και Σαλπιγγίδης ήταν οι κύριοι εκφραστές της πίεσης στην μπάλα με τον Γκαρσία να δίνει το βάθος της πιο πάνω 4άδας των χαφ που είχαν τον πιο ενεργό ρόλο στο pressing της ομάδας.

Χαρακτηριστικό πλάνο της αποτελεσματικής πίεσης του ΠΑΟΚ με 5 παίκτες να βρίσκονται γύρω από την μπάλα

Χαρακτηριστικό πλάνο της αποτελεσματικής πίεσης του ΠΑΟΚ με 5 παίκτες να βρίσκονται γύρω από την μπάλα

Σχόλιο: Η διαρκής κίνηση και ενεργητικότητα των βραχύσωμων Βιειρίνια, Σαλπιγγίδη, Βιτόλο, Ελ Ζαρ αλλά κι η επιλογή του Χιμένεθ να αφήσει εκτός τον «εγκεφαλικό» Παντελή Καφέ έδωσαν την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να επικρατήσει στον χώρο του κέντρου, να διατηρεί κατοχή της μπάλας (κυρίως στο 1ο ημίχρονο) και να κλέψει μπάλες.

Επίθεση

Ξεκάθαρο ήταν και το επιθετικό πλάνο του Χάβου. Η παρουσία των Βιειρίνια/Ελ Ζαρ στα άκρα καθώς και η απουσία των Κοντρέρας/Ίβιτς στον άξονα αποτέλεσαν για τον ΠΑΟΚ… μονόδρομο για την επιλογή επιθετικής ανάπτυξης από τα πλάγια.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Χάβος… στοχοποίησε την δεξιά πλευρά της ΑΕΚ όπου με Μπλάνκο (σε ρόλο χαφ-εξτρέμ) και Πατσαζόγλου (κατά συνθήκη πλάγιος μπακ) δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αντεπεξέλθει στις επελάσεις του Σακελλαρίου αλλά και τις κινήσεις του Βιειρίνια με και χωρίς την μπάλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα δύο γκολ ξεκίνησαν από τα αριστερά ενώ στο ίδιο μήκος κύματος περιστρέφονται και τα γεμίσματα του ΠΑΟΚ – έστω κι αν ο Σακελλαρίου – κυρίως - δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικός σε αυτό το κομμάτι (3/34 γεμίσματα ο ΠΑΟΚ).

Ξεκάθαρη η... στοχοποίηση της δεξιάς πλευράς της ΑΕΚ που, εν τέλει, οδήγησε και στην ανωτερότητα του ΠΑΟΚ σε τελικές φάσεις

Από την άλλη πλευρά ο Ελ Ζαρ συνέκλινε σε θέση μέσα δεξιά δίνοντας τον εξτρά παίκτη στα χαφ αλλά και εμπλουτίζοντας τις επιθετικές επιλογές του ΠΑΟΚ από τον άξονα. Η κίνηση του έδινε την δυνατότητα στον επιθετικογενή Μπουσαίντι να εκμεταλλεύεται του κενούς χώρους ενώ ο μικρόσωμος Ελ Ζαρ αναστάτωσε την άμυνα της ΑΕΚ με τις κινήσεις του με την μπάλα και αποτέλεσε επιθετικό στήριγμα από τον άξονα στον Σαλπιγγίδη.

Η τακτική θέση του Ελ Ζαρ στο γήπεδο

Η τακτική θέση του Ελ Ζαρ στο γήπεδο

Σχόλιο: Το παραπάνω «τρικ» άλλαζε ρόλους όταν ο Ελ Ζαρ αποφάσιζε να παίζει από τα δεξιά με τον Βιειρίνια να συγκλίνει και τον Σακελλαρίου να παίρνει τον κενό χώρο – αν κι ο αριστεροπόδαρος Γκαρσία… επέλεξε να δώσει στον ΠΑΟΚ κλίση προς τα αριστερά.

ΑΕΚ: Μπλάνκο-Καφές-Σκόκο τα κύρια αίτια της αποτυχίας

Εν αντιθέσει με τον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ δεν βρέθηκε σε καλή αγωνιστική μέρα με τον κύριο Χιμένεθ να μην μπορεί να εφαρμόσει τις τακτικές του σκέψεις στο χορτάρι. Τα μόλις 3 σουτ της Ένωσης αλλά και το γεγονός ότι το πρώτο εξ αυτών έγινε στο 55ο λεπτό, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο Ισπανός κόουτς επέλεξε μία αμυντικογενή τακτική, περίμενε τον ΠΑΟΚ στο μισό γήπεδο, δεν άφησε επιθετικές ελευθερίες στους παίκτες του ενώ επέλεξε να στηρίξει το επιθετικό του πλάνο στο ταλέντο (κυρίως) των Τζιμπουρ και Μπλάνκο. Το επιθετικό πλάνο συμπεριελάμβανε συνεχείς κινήσεις του Τζιμπούρ απέναντι στα αργά στόπερ του ΠΑΟΚ την ώρα που οι Μπλάνκο (κυρίως) και Λεονάρντο συνέκλιναν σε θέσεις φόρ με και χωρίς την μπάλα.

Ο Χιμένεθ δεν είδε σε κανένα σημείο του αγώνα τα σχέδια του να βρίσκουν εφαρμογή:

  • Η επιλογή του να αφήσει τον Καφέ στον πάγκο δεν δικαιώθηκε αφού οι Γκέντσογλου και Μάκος δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην πίεση των χαφ του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα ο επιτελικός Γκερέιρο να μην δέχεται την μπάλα ώστε να τροφοδοτήσει την επιθετική τριάδα της ομάδας.
  • Για άλλο ένα παιχνίδι έγινε ξεκάθαρο ότι ο Μπλάνκο δεν μπορεί να αγωνιστεί σε ρόλο δεξιού μεσοεπιθετικού. Ο Αργεντίνος δεν έχει τα χαρακτηριστικά που απαιτεί μία τέτοια θέση (ταχύτητα, τρίπλα, σέντρα, μέτρα με την μπάλα) ενώ η τοποθέτηση του μακριά από την περιοχή δεν του επιτρέπει να αναδείξει το «φονικό» του επιθετικό ένστικτό. Συν τοις άλλοις ο Μπλάνκο δεν έχει την τακτική παιδεία να ανταποκριθεί στους αμυντικούς ρόλους του δεξιού εξτρέμ – κάτι που έγινε ξεκάθαρο στην αναμέτρηση με τους Βιειρίνια/Σακελλαρίου να κερδίζουν κατά κράτος την μάχη της πλευράς.
  • Η απουσία του Σκόκο είναι πάρα πολύ σημαντική για την φετινή ΑΕΚ με δεδομένη την τακτική επιλογή του Χιμένεθ να χρησιμοποιεί τον Τζιμπούρ στην κορυφή της επίθεσης. Ο Σκόκο έχει την δυνατότητα να απειλεί από ποικίλες θέσεις/τρόπους, μπορεί να επωμιστεί δημιουργικούς ρόλους ενώ – πάνω από όλα – η παρουσία του στην ενδεκάδα καθιστά της ΑΕΚ μη προβλέψιμη στο επιθετικό κομμάτι.

Τα σουτ της ΑΕΚ δείχνουν πολλά για την αγωνιστική εικόνα της Ένωσης στην Τούμπα

Συμπέρασμα

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο τόσο σε τακτικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ο Χάβος αντιμετωπίζοντας ψύχραιμα τα αγωνιστικά δεδομένα της αναμέτρησης μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την έδρα, την φόρμα των ποιοτικών μονάδων του ΠΑΟΚ – αλλά πάνω από όλα – τα αγωνιστικά μειονεκτήματα της ΑΕΚ που ταλαιπωρείται από σημαντικές απουσίες αλλά και τα τακτικά πειράματα που – μοιραία – επιφυλάσσει η έλευση ενός νέου προπονητή.

Από armadinho

www.overlap.gr

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΤΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ 23

GOAL ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


powered by Agones.gr - livescore

ΡΟΗ

ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ