Overlap: Ολυμπιακός - Άρσεναλ

Posted by ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 8.12.11

Το παιχνίδι πίεσης ξεκινά από ψηλά, το παιχνίδι κατοχής από πίσω

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει μία δίκαιη νίκη απέναντι στην Άρσεναλ που παρουσιάστηκε στο Καραϊσκάκης με αρκετά από τα αστέρια της αλλά δίχως πάθος για την νίκη. Στην αντίπερα όχθη οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν με περίσσιο θάρρος και πάθος ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Βαλβέρδε που επέλεξε μία επιθετική προσέγγιση του αγώνα πάρα τα αντιθέτως αναμενόμενα.

Από την άλλη ο Βενγκέρ προσπάθησε να επιδοθεί στο αγαπημένο του παιχνίδι κατοχής με τους αμυντικούς του να τον δικαιώνουν για την μη χρησιμοποίηση τους στον βασικό αγωνιστικό κορμό της ομάδας, αποτελώντας τρανό παράδειγμα ότι τα ονόματα δεν παίζουν μπάλα από μόνα τους.

Το pressing ξεκινά από ψηλά

Ο Βαλβέρδε, για ακόμα μία φορά, επέλεξε μία τακτική προσέγγιση βασισμένη στην πίεση ψηλά. Όχι ίσως με τον ρυθμό και την ένταση που συνηθίζει στην εγχώρια Σούπερ Λίγκα, αλλά σαφέστατα πιο συντονισμένα από όλα τα παιχνίδια του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Βαλβέρδε δεν προτίμησε την συντηρητική τακτική του 1-0 όπως ο ίδιος εντέχνως διαλαλούσε αφού:

  • ο Ολυμπιακός χρειάζονταν οπωσδήποτε την νίκη
  • ο Βαλβέρδε δεν είχε εμπιστοσύνη στην Ντόρτμουντ (και δυστυχώς δικαιώθηκε)
  • δεν είχε στην διάθεση του παίκτες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παιχνίδι από χαμηλά, ως εκ τούτου έδωσε εντολές για πίεση ψηλά
  • είχε… εμπιστοσύνη στις τεχνικές αδυναμίες της αμυντικής τετράδας των Άγγλων
  • βασίστηκε στο κίνητρο, το πάθος και την φυσική κατάσταση των παικτών του
Χαρακτηριστική φωτογραφία της πίεσης του Ολυμπιακού

Χαρακτηριστική φωτογραφία της πίεσης του Ολυμπιακού

Σε καθαρό τακτικό επίπεδο ο Βαλβέρδε έδωσε εντολές στην τριάδα των κεντρικών του χαφ να πιέσουν ψηλά και έντονα την τριάδα των χαφ της Άρσεναλ – με τον κύριο σχεδιασμό να εστιάζεται στην πίεση του άτεχνου και επιρρεπή στο λάθος Φρίμπονγκ. Την ίδια ώρα οι Τζιμπούρ/Μιραλάς/Χολέμπας θα μετέφεραν την πίεση στην αμυντική τετράδα των κανονιέρηδων με την τριάδα των κεντρικών χαφ να αναζητά ένα κλέψιμο της μπάλας ψηλά από πιθανή λάθος μεταβίβαση των Άγγλων αμυντικών ενώ η ψηλά τοποθετημένη αμυντική τετράδα ολοκλήρωνε το εν λόγω πλάνο.

Το γκολ του Φουστέρ… επιτομή του «αλά Βαλβέρδε» ποδοσφαίρου

Η εμφανής διαφοροποίηση των δυο μπακ του Ολυμπιακού, με τον Τοροσίδη να αναλαμβάνει και επιθετικά καθήκοντα

Η εμφανής διαφοροποίηση των δυο μπακ του Ολυμπιακού, με τον Τοροσίδη να αναλαμβάνει και επιθετικά καθήκοντα

Το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού έρχεται να αποτυπώσει πλήρως το ποδόσφαιρο που οραματίζεται ο Βαλβέρδε για τον Ολυμπιακό. Ένα ποδόσφαιρο που είναι θελκτικό, ευχάριστο στο μάτι, έστω και αν μερικές φορές αυτός που το επιχειρεί φαίνεται να παίρνει σοβαρά αγωνιστικά ρίσκα. Στην φάση του γκολ 8 από τους 11 παίκτες του Ολυμπιακού βρίσκονται τοποθετημένοι στο μισό της Άρσεναλ, οι Παπαδόπουλος/Μέλμπεργκ βρίσκονται στο όριο της μεσαίας γραμμής, ενώ ο σχεδιασμός της πίεσης έχει κύριο στόχο τον «αδύναμο κρίκο των χαφ» Φρίμπονγκ.

Η τακτική συνέπεια στην εφαρμογή του τακτικού πλάνου ήρθε να δικαιώσει τον Ολυμπιακό αλλά και τον ίδιο τον Βαλβέρδε που είδε την ομάδα του να επιδίδεται σε ένα ποδόσφαιρο που βασίζεται στα σύγχρονα τακτικά δεδομένα και πρότυπα. Η εξαιρετική εμφάνιση των Μοντέστο/Μανιάτη/Φουστέρ απλά επιβεβαίωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η χρήση κατάλληλων αγωνιστικών τακτικών σε σχέση με συγκεκριμένες τακτικές φιλοσοφίες κι όχι η… θεωρητική βαρύτητα των ονομάτων.

Το παιχνίδι κατοχής ξεκινά από χαμηλά

Από την άλλη ο Βενγκέρ είδε την ομάδα του να μην μπορεί να παρουσιάσει το ποδόσφαιρο που αντιπροσωπεύει και χαρακτηρίζει την τακτική φιλοσοφία του σε όλα τα χρόνια του στην Άρσεναλ. Οι κανονιέρηδες δεν μπόρεσαν – παρά ελάχιστα – να επιδοθούν στο αγαπημένο τους passing game. Κύριος λόγος οι τεχνικές αλλά και τακτικές αδυναμίες της αμυντικής 5άδας (αμυντική τετράδα συν τον Φρίμπονγκ) που εξέθεσαν τον Βενγκέρ και του έδωσαν έναν λόγο παραπάνω για να τους διατηρήσει στον πάγκο.

Το σημερινό παιχνίδι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των συστατικών που απαιτεί ένα «καλομαγειρεμένο» ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Ένα παράδειγμα που υπερτονίζει ότι το παιχνίδι κατοχής ξενικά από χαμηλά, αφού:

  • οι σωστές μεταβιβάσεις από την άμυνα αποτελούν την καταρχήν απάντηση στην πίεση του αντιπάλου
  • προσφέρουν χρόνο κατοχής της μπάλας αποτελώντας τρόπο: α) κούρασης του αντιπάλου β) αμυντικού αποπροσανατολισμού του γ) αλλά και σωστής αμυντικής συμπεριφοράς
  • η διατήρηση της μπάλας σε συνδυασμό με το χαμηλό tempo στις αμυντικές ζώνες δίνουν απαραίτητο χρόνο στα μπακ να προωθηθούν

Συντριπτική υπεροχή του Ολυμπιακού, παρόλο που δεν είχε την κατοχή στο παιχνίδι

Συντριπτική υπεροχή του Ολυμπιακού, παρόλο που δεν είχε την κατοχή στο παιχνίδι

Ο Βενγκέρ είδε την αμυντική του τετράδα μαζί με τον Φρίμπονγκ να έχουν τεράστια προβλήματα απέναντι στην πίεση του αντιπάλου. Η έλλειψη τεχνικών αρετών, έλλειψη τακτικής παιδείας και ψυχραιμίας σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα του pressing του Ολυμπιακού δημιούργησαν ουκ ολίγες επικίνδυνες στιγμές για τους δύο τερματοφύλακες που πήραν θέση κάτω από τα δοκάρια της Άρσεναλ, με αποκορύφωμα το γκολ του Φουστέρ που ξεκινά με πίεση στην αμυντική τετράδα, κλέψιμο μπάλα ψηλά στα χαφ και κάκιστη αντίδραση από έναν τερματοφύλακα που αντιμετωπίζει – σε ψυχολογικό επίπεδο – την αστάθεια των αμυντικών του.

Συμπέρασμα

Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να παρουσιάσει με πολύ εύστοχο τρόπο τα τακτικά δεδομένα της αναμέτρησης. Το pressing του Βαλβέρδε επικράτησε στον αγωνιστικό χώρο αφού η αμυντική τετράδα του Βενγκέρ δεν μπόρεσε να αντέξει την συντονισμένη πίεση αποτελώντας τον κυριότερο… τροφοδότη των παικτών του Ολυμπιακού. Το άγχος των ερυθρολεύκων σε συνδυασμό με την αγωνιστική ποιότητα των Αρσάβιν, Μπεναγιούν, Τσάμπερλειν αποτέλεσαν τους κυριότερους λόγους που το δικαιότατο, τελικό 3-1 επήλθε μετά από σχετικό άγχος και κόπο.

Ο «στο πάρα 5″ αποκλεισμός του Ολυμπιακού δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως σοκ (όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό) αλλά ως ευκαιρία για μία μεγάλη διάκριση στο Europa League. Μία διάκριση που είναι πολύ πιθανό να έρθει αν οι παίκτες του Ολυμπιακού συνεχίζουν να εφαρμόζουν πιστά το απαιτητικό μεν - αποτελεσματικό δε, τακτικό πλάνο του Βαλβέρδε.

Jim K. από www.overlap.gr


ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΤΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ 23

GOAL ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


powered by Agones.gr - livescore

ΡΟΗ

ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ