Overlap: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Posted by ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 21.11.11

Το απαιτητικό pressing του Βαλβέρδε κέρδισε τις εντυπώσεις, όχι το αποτέλεσμα


Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, σε ένα ματς διαφήμιση του αθλήματος, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1, προσέφεραν πλούσιο θέαμα στους ποδοσφαιρόφιλους της χώρας και απέδειξαν ότι απέχουν πολύ από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος. Σημαντικό ρόλο στο εξαιρετικό παιχνίδι που παρακολουθήσαμε έπαιξε κι ο Γιάχος που έκανε διαιτησία… Premier League αφήνοντας το παιχνίδι να παιχθεί κάνοντας σωστή χρήση του πλεονεκτήματος και δίδοντας 32 φάουλ, αριθμό λογικό για ένα ντέρμπι. Σε τακτικό επίπεδο αμφότεροι οι προπονητές σεβάστηκαν τις τακτικές τους αξίες/ιδέες με την προπονητική κόντρα να εξελίσσεται σε μάθημα τακτικής γύρω από το pressing.

Περί pressing

Αναμφισβήτητα το παιχνίδι περιστράφηκε γύρω από το έντονο high pressing του Ολυμπιακού με τους ερυθρόλευκους να επιδίδονται στην αγαπημένη τακτική του Βαλβέρδε σχεδόν σε σε όλο το παιχνίδι – ιδιαίτερα αφού βρέθηκαν πίσω στο σκορ. στον αντίποδα ο Φερέιρα προσπάθησε να εφαρμόσει τακτικές αντεπιθέσεων και συμπεριφοράς απέναντι στην έντονη πίεση των γηπεδούχων.

Στο σχετικό μας άρθρο μας προ καιρού είχαμε αναφέρει: Το pressing μπορεί να ξεκινήσει σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Η μπάλα γυρνάει στον τερματοφύλακα
  2. Η μπάλα πηγαίνει σε ένα από τους κεντρικούς αμυντικούς
  3. Η μπάλα επιστρέφεται πίσω σε κάποιον αμυντικό που δεν διαθέτει καλή τεχνική
  4. Η μπάλα πηγαίνει σε κάποιο αντίπαλο κοντά στη γραμμή του πλάγιου άουτ
  5. Όταν χάνεται η κατοχή οπότε και οι παίχτες βρίσκονται πολύ κοντά στη μπάλα

O Βαλβέρδε σεβάστηκε, σχεδόν όλες, τις παραπάνω θεωρητικές αρχές που εφαρμόστηκαν εναλλάξ σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

  • Στοχοποίησε τους Σαριέγκι και Μαρίνο στην πίεση στην αμυντική ζώνη του Παναθηναϊκού.
  • Ανέβασε, ίσως υπερβολικά, την αμυντική ζώνη με στόχο οι Τοροσίδης/Χ0λέμπας να πιέζουν τους Κουίνσι/Ζέκα όταν η μπάλα πήγαινε κοντά στην πλάγια γραμμή.
  • Διατήρησε παίκτες κοντά στην μπάλα με τους παίκτες των πρασίνων να παρουσιάζουν εξαιρετική δυσκολία στην διατήρηση της κατοχής της μπάλας.

Σχόλιο: Ο Βαλβέρδε, ειδικότερα με την απουσία του Ιμπαγάσα, προσπάθησε να ενισχύσει ακόμα πιο πολύ το pressing plan ξεκινώντας στα χαφ τους Μοντέστο, Φουστέρ, Μακούν παίκτες που ξεχωρίζουν για τα αθλητικά τους προσόντα και έχουν τα χαρακτηριστικά να αποδώσουν την πίεση στον αντίπαλο.

Σχεδιαγραμματική απεικόνιση της τακτικής προσέγγισης του Βαλβέρδε

Από την πλευρά του ο Φερέιρα προσπάθησε να εφαρμόσει τις βασικές αρχές αντιμετώπισης του pressing.

  1. Οι επιθετικοί παίζουν με βάθος με στόχο να τραβήξουν τα αντίπαλα στόπερ και να δημιουργηθούν κενοί χώροι στην πλάτη της ψηλά τοποθετημένης αμυντικής γραμμής
  2. Υπερφόρτωση του κέντρου με σκοπό την διευκόλυνση της κυκλοφορίας της μπάλας
  3. Στοχοποίηση των πλάγιων επιθετικών στην επίθεση – σε έναν χώρο που είναι ο πιο δύσκολος να καλυφθεί από το pressing του αντιπάλου
  4. Συνεχής κίνηση χωρίς τη μπάλα και εναλλαγές θέσεων από τους παίκτες.

Αναφορικά με τα παραπάνω:

  • ο Λέτο έπαιξε με αρκετό βάθος σε μία προσπάθεια και να τραβάει έξω τους Μέλμπεργκ/Αβραάμ αλλά και να είναι κοντά με τον Κλέιτον.
  • Ο Κουίνσι αποτέλεσε τον κύριο εκφραστή των αντεπιθέσεων των πρασίνων, είτε από τα αριστερά όπου έπαιζε, είτε από τα δεξιά (όταν και πέτυχε το γκολ).
  • Οι Βύντρα/Σπυρόπουλος δεν έκαναν καθόλου προωθήσεις, αλλά απεναντίας συνέκλιναν προς το κέντρο, σε μία προσπάθεια και να κλείσουν τις κάθετες πάσες προς τους πλάγιους επιθετικούς του Ολυμπιακού αλλά και να γεμίσουν τον χώρο του κέντρου.
  • Ζέκα, Κουίνσι, Κλέιτον προσπάθησαν να κινηθούν χωρίς την μπάλα αλλάζοντας θέσεις μεταξύ τους σε μία προσπάθεια αποσυντονισμού της αμυντικής συνοχής του Ολυμπιακού.

Ο ταχύτατος Κουίνσι εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους που επιτρέπει η πολύ ψηλά τοποθετημένη αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού και δίνει ασίστ στον Ζέκα για το 0-1

Περί Λέτο

Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες έπαιξε και η παρουσία του Σεμπάστιαν Λέτο. Ο Βαλβέρδε έστησε ένα συγκεκριμένο πλάνο ειδικά για αυτόν (όπως και με τον Βιειρίνια στον ματς με τον ΠΑΟΚ) αναλώνοντας τους Μέλμπεργκ/Αβραάμ – κυρίως – στο μαρκάρισμα του. Αμφότεροι οι στόπερ του Ολυμπιακού είχαν οδηγίες να ακολουθούν στενά όλες τις κινήσεις του αργεντινού χωρίς να του δώσουν την ευκαιρία να γυρίσει με μέτωπο προς την εστία. Ο Αβραάμ τον ακολούθησε στις κινήσεις του με βάθος ενώ ο Μέλπμερκ τον επιτηρούσε στενά κυρίως στον δικό του τομέα/πλευρά ευθύνης.

Σχόλιο: Πολλοί θα πουν ότι ο Λέτο, πλην την φάση του γκολ δεν έκανε μεγάλο παιχνίδι. Εγώ θα πω ότι ο Βαλβέρδε ανάλωσε τους δύο καλύτερους στόπερ του ελληνικού πρωταθλήματος στο μαρκάρισμα του – κάτι που από μόνο του αρκεί να τονίσει την αξία του αργεντινού αλλά και την ικανότητα/ευφυΐα του Φερέιρα να «μεταμορφώσει» ένα ταλαντούχο αριστερό εξτρέμ σε πρωταγωνιστή.

Περί εφαρμογής των τακτικών ιδεών

Ο Βαλβέρδε κέρδισε στα σημεία τον Φερέιρα αφού το pressing game του Ολυμπιακού επικράτησε του πλάνου του Παναθηναϊκού για σχεδόν 65 λεπτά. Ο Φερέιρα είδε την ομάδα του κυκλοφορεί σωστά την μπάλα και να βγάζει αντεπιθέσεις πίσω από την ψηλά τοποθετημένη γραμμή του Ολυμπιακού από τα πλάγια μέχρι το 25ο λεπτό. Από εκεί και πέρα το pressing του Ολυμπιακού κυριάρχησε στο αγωνιστικό χώρο με τους παίκτες του Ολυμπιακού να κερδίζουν πολλές φορές την μπάλα στις μεσοαμυντικές ζώνες των πρασίνων. Κατσουράνης και Κλέιτον παρουσιάστηκαν κατώτεροι του αναμενόμενου και δεν μπόρεσαν να αντέξουν την ένταση της πίεσης των αντιπάλων τους την ώρα που οι αμυντικοί του ΠΑΟ μας υπενθύμισαν ότι στερούνται τεχνικής και ψυχραιμίας για τόσο απαιτητικές περιστάσεις.

Τα στατιστικά (από το site της Σούπερ Λίγκα) δεν λένε πάντα την αλήθεια αναφορικά με το αποτέλεσμα, όμως δείχνουν στοιχεία της αγωνιστικής ταυτότητας/συμπεριφοράς των ομάδων

Συμπέρασμα

Στην «σκακιέρα» του Καραϊσκάκης παρουσιάσαμε μία μεγάλη μονομαχία μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων, δύο μεγάλων προπονητών. Μία μάχη μεταξύ του ποδοσφαίρου που οι δύο προπονητές οραματίζονται για τις ομάδες τους. Ο Βαλβέρδε έχοντας καλύτερα «υλικά» στα χέρια του και έχοντας δουλέψει πιο πολύ στο τακτικό του πλάνο κατάφερε να επικρατήσει του Φερέιρα που ακόμα βάζει στοιχεία στο δημιούργημα του έχοντας χειρότερο έμψυχο υλικό από τον Βάσκο. Η απουσία του Ιμπαγάσα επηρέασε σημαντικά την δημιουργική ικανότητα του Ολυμπιακού, αλλά και η εξαιρετική εμφάνιση του Καπίνο έφεραν το τελικό 1-1 σε ένα παιχνίδι που γέμισε ελπίδες τους φίλους των «αιωνίων» για το τι ποδόσφαιρο μπορούν να δουν στο άμεσο μέλλον αν συνεχιστεί η έμπρακτη στήριξη στα εν λόγω τακτικά πλάνα.

Υ.Γ Δυστυχώς λόγω ενός τεχνικού προβλήματος δεν μπορέσαμε να έχουμε φωτογραφίες από το ντέρμπι…

Υ.Γ 1 Η παρουσία του Γιάχου δικαιώνει το άρθρο μας στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός

armadinho από www.overlap.gr

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΤΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ 23

GOAL ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


powered by Agones.gr - livescore

ΡΟΗ

ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ