Overlap: Ντόρτμουντ-Ολυμπιακός

Posted by ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 3.11.11

Ποιοτική ανασταλτική λειτουργία αλλά και έλλειψη δημιουργικών επινοήσεων από τους ερυθρόλευκους

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Γερμανία γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 από τους πρωταθλητές Γερμανίας. Η ομάδα του Βαλβέρδε αντιμετώπισε με ρεαλισμό και συντηρητικές τακτικές την αναμέτρηση, περιόρισε σημαντικά την επιθετική δραστηριότητα των γηπεδούχων χωρίς όμως να επιδείξει επιθετικές αρετές. Από την άλλη ο Κλόπ επιδόθηκε σε ένα πιο «ευρωπαϊκό» τακτικό πλάνο, μακριά από την Γερμανική τακτική… αφέλεια – γεγονός που οδήγησε την ομάδα του σχετικά εύκολα στην νίκη μετά το γρήγορο γκολ που πέτυχε.




LinkΟλυμπιακός

Η φάση της άμυνας

Ο Βαλβέρδε κατέβασε την ομάδα με ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο στην άμυνα με στόχο τον περιορισμό της δράσης των ταχύτατων παικτών της Ντόρτμουντ. Το ανασταλτικό πλάνο του Βαλβέρδε συμπεριελάμβανε:

  • πίεση στο μισό γήπεδο
  • παρουσία αμυντικογενών παικτών στις θέσεις των πλάγιων μπακ
  • παρουσία του Χολέμπας στο αριστερό άκρο της επίθεσης με σαφείς αμυντικογενείς προσανατολισμούς.
  • παρουσία του πιο σκληρού, υψηλόσωμου Φέισα στην θέση του πιο soft Μακούν
  • χαμηλά τοποθετημένη αμυντική γραμμή
  • ταυτόχρονη συμμετοχή στην επιθετική ανάπτυξη μόλις 3-4 παικτών (Ιμπαγάσα, Τζιμπούρ, Μιραλάς και Χολέμπας κυρίως)
  • χρήση των φάουλ – ενίοτε σκληρών – με στόχο την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των γηπεδούχων.

Ο Βαλβέρδε γνώριζε ότι η Ντόρτμουντ υστερεί σε ταχύτητα και ικανότητα επιβολής ρυθμού σε σχέση με την ομάδα του. Στόχος του ήταν να μην επιτρέψει στους Γερμανούς να τρέξουν σε κενούς χώρους, ιδιαίτερα στα πλάγια, με την τοποθέτηση των Μοντέστο/Μαρκάνο στα πλάγια της άμυνας να φωτογραφίζει αυτή του την διάθεση. Το αμυντικό πλάνο του Βαλβέρδε πέτυχε πλήρως αφού η εξαιρετική εμφάνιση των Αβραάμ/Μέλμπεργκ σε συνδυασμό με την συνολική μαχητικότητα της ομάδας περιόρισαν τους γηπεδούχους που είχαν μόλις 6 τελικές προσπάθειες, αριθμός μικρός με το περίπου 12 που είναι ο φετινός μέσος όρος της Ντόρτμουντ σε αυτή την στατιστική κατηγορία.

Η φάση της επίθεσης

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο Βαλβέρδε στην επιθετική δραστηριότητα της ομάδα του. Κύριοι λόγοι για το παραπάνω:

  • η άσχημη εμφάνιση του «εγκεφάλου» Ιμπαγάσα που λύγισε από την κούραση – ειδικά μετά το 60′
  • ο μειωμένος αριθμός παικτών που συμμετείχε στην επίθεση
  • η κάκιστη εμφάνιση του Φέισα – παίκτη που θα μπορούσε να αποκτήσει συμμετοχικούς επιθετικούς ρόλους σαν χαφ
  • το εξαιρετικό pressing των Γερμανών

Τα στατιστικά του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση

Τα παραπάνω στατιστικά δηλώνουν ξεκάθαρα την μειωμένη επιθετική δραστηριότητα των ερυθρολεύκων, εικόνα που εν πολλοίς απέχει αρκετά από την εικόνα που επιδιώκουν να περάσουν τα εγχώρια ΜΜΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εμφάνιση του Ολυμπιακού δεν ήταν ικανοποιητική στο Βετσφάλεν.

Ντόρτμουντ

Γερμανικές αρχές με αρκετή δόση ρεαλισμού

Ο Κλόπ δεν επιφύλαξε εκπλήξεις στον Βαλβέρδε. Ο τεχνικός των Γερμανών επέλεξε το έντονο pressing στα χαφ του Ολυμπιακού με στόχο τα κλεψίματα μπάλας στον άξονα και την ταχύτατη διενέργεια επιθέσεων στην (τυχόν) ανοργάνωτη άμυνα των ερυθρολεύκων. Παράλληλα ο Κλόπ παρότρυνε τις προσωπικές ενέργειες (σουτ, τρίπλες) της μεσοεπιθετικής τριάδας πίσω από τον Λεβαντόφσκι στο προσφιλές του 4-2-3-1.

Το γρήγορο γκολ σύμμαχος του Κλοπ

Το γκολ της Ντόρτμουντ προήλθε από μία προσωπική ενέργεια (μακρινό σουτ) σε μία φάση που οι αμυντικοί χαφ του Ολυμπιακού βρέθηκαν ανοργάνωτοι χωρίς ταχύτητα στην σκέψη. Το γρήγορο γκολ έδωσε την δυνατότητα στον Κλοπ να διαχειρισθεί πιο εύκολα το παιχνίδι αφού ο Βαλβέρδε σταδιακά θα αναγκάζονταν να αποχωριστεί το αρχικό του πλάνο κάνοντας τον Ολυμπιακό πιο επιθετικό. Οι Γερμανοί συνέχισαν με αμείωτο ρυθμό την έντονη πίεση, χωρίς όμως να παίρνουν σημαντικά ρίσκα στις αμυντικές ζώνες τους (κούρσες από πίσω, παράλληλες πάσες για αλλαγή παιχνιδιού). Το νεαρό της ηλικίας των παικτών της Ντόρτμουντ επέτρεψε στους γηπεδούχους να διατηρήσει την συνοχή στην πίεση στο κέντρο, την ώρα που ο 35άρης Ιμπαγάσα «παρέδωσε πνεύμα» μετά το 60′.

Ο Κλοπ σταδιακά περιόρισε την επιθετικότητα της ομάδας του με τις αλλαγές του να γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση, σε μία προσπάθεια διατήρησης της κατοχής της μπάλας και της αμυντικής συνοχής – κάτι που έφερε το τελικό 1-0, μάλλον με σχετική άνεση.

Τα στατιστικά της Ντόρτμουντ στην αναμέτρηση

Συμπέρασμα

Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε έχει σταθεροποιηθεί σε αρκετά υψηλό αγωνιστικό επίπεδο για τα ευρωπαϊκά απαιτητικά δεδομένα. Παρά τα παραπάνω η ομάδα στερείται ατομικής ποιότητας ‘ώστε να κάνει το παραπάνω βήμα σε μία τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση όπως το Τσάμπιονς Λίγκ. Η μεθοδικότητα του Βαλβέρδε επιβραβεύεται αν και ο Ολυμπιακός συνεχίζει – ακόμα – να στηρίζεται πολύ στις ορέξεις συγκεκριμένων παικτών του. Η συνέπεια στήριξης του αγωνιστικού πλάνου μαζί με την αναγκαία μεταγραφική ενίσχυση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει τα αναμενόμενα αγωνιστικά αποτελέσματα. Μέχρι τότε ο Ολυμπιακός θα στηρίζεται στην δύναμη της έδρας του και μοιραία θα «λυγίζει» μέσα σε δύσκολες έδρες ομάδων που ξεχειλίζουν από ατομικό ταλέντο.

Υ.Γ Το μη δοθέν πέναλτι σαφέστατα αποτελεί στοιχείο διαμόρφωσης της εικόνα του αγώνα αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν είναι άξιο αναφοράς σε αυτό εδώ το άρθρο.


Jim K. από www.overlap.gr

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΤΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ 23

GOAL ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


powered by Agones.gr - livescore

ΡΟΗ

ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ