Ο Ολυμπιακός κατάφερε να φύγει νικητής από το Βελοντρόμ κάνοντας ένα τεράστιο βήμα για την πρόκριση του στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Βαλβέρδε δεν δίστασε να δώσει νέους ρόλους σε διάφορους παίκτες της ομάδας, με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει. Από την άλλη η Μαρσέιγ επιβεβαίωσε ότι δεν βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση με τον, ολίγο, υπερόπτη Ντεσάμπ να εγκλωβίζεται από την τακτική του Βαλβέρδε. Πλέον ο Ολυμπιακός αναζητά την νίκη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» απέναντι στην αδιάφορη Άρσεναλ ώστε να βεβαιώσει ότι θα βάλει – και φέτος – την κοντομάνικη ευρωπαϊκή του εμφάνιση.
Μειωμένο αγωνιστικό πλάτος – γρήγορο tempo
Αμφότερες οι ομάδες στηρίχθηκαν στα παραπάνω τακτικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι:
- και οι δύο προπονητές ήθελαν να αποφύγουν ρίσκα
- δεν χρησιμοποίησαν παίκτες που αρέσκονται να παίζουν στην γραμμή ή διαθέτουν καλή σέντρα
- διαθέτουν ταχύτητα και αρέσκονται να τελειώνουν φάσεις (όπως οι Μιραλάς, Τζίμι Αγιού, Αντρές Αγιού και Ρεμί).
Κάπου στα παραπάνω οφείλεται και η διάθεση των προπονητών να παίξουν με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης ώστε να αναπτυχθούν απέναντι σε ανοργάνωτες αντίπαλες άμυνες – κάτι που ταίριαζε απόλυτα με την ταχύτητα των επιθετικών τους.
Μοναδική σημαντική διαφοροποίηση ως προς το γενικότερο πλάνο αποτέλεσε το ότι η Μαρσέιγ μοίρασε τις επιθέσεις της στο γήπεδο την ώρα που ο Ολυμπιακός, σαφέστατα, προτίμησε την ανάπτυξη από τα αριστερά αφήνοντας την δεξιά πλευρά… προκλητικά κενή.
Η μάχη του κέντρου «κλειδί» στα μάτια του Βαλβέρδε
Στο παιχνίδι του Καραϊσκάκης του 1ου γύρου το www.overlap.gr έγραφε «... Λούτσο Γκονζάλεζ, Ντιαρά και ο MVP Σεϊρού σαφέστατα μπορούν – και το έπραξαν – να αποδώσουν πολύ πιο σύνθετους τακτικούς/αγωνιστικούς ρόλους μέσα στο γήπεδο τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και στην γενικότερη κυκλοφορία της μπάλας, τακτικής συμπεριφοράς...».
Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινήθηκαν οι τακτικές επιλογές του Βαλβέρδε που έθεσε ως κύριο στόχο τον περιορισμό των κινήσεων/δημιουργικότητας των δύο κεντρικών χαφ της Μαρσέιγ (Βαλμπουενά και Σεϊρού) στο 4-3-3 του Ντεσάμπ. Ο Βαλβέρδε γνώριζε καλά ότι η επιθετική τριάδα των Γάλλων αρέσκεται να παίζει ψηλά στην αντίπαλη άμυνα αφού και οι τρεις τους συμπεριφέρονται ως κεντρικοί επιθετικοί και όχι ως χαφ-εξτρέμ. Αυτό καθιστά τον ρόλο της τριάδας ων χαφ ακόμα πιο σημαντικό και ιδιαίτερα των δύο κεντρικών μέσων που επωμίζονται την τροφοδοσία της επιθετικής τριάδας καλύπτοντας σημαντικές αποστάσεις.
Η τοποθέτηση των Μανιάτη, Χολέμπας σε θέση «εσωτερικού» αμυντικού μέσου στόχευε ακριβώς εκεί: στον περιορισμό της δράσης των δύο αντίπαλων κεντρικών μέσων. Ο Μοντέστο αποτελούσε τον έξτρα παίκτη στην τριάδα των αμυντικών χαφ την ώρα που ο Φουστέρ τοποθετήθηκε επίσης σε ρόλο κεντρικού μεσοεπιθετικού αναλαμβάνοντας, κυρίως την παρενόχληση του Ντιαρά σε μία προσπάθεια δημιουργία σημαντικής αριθμητικής υπεροπλίας στον κεντρικό άξονα. Το πλάνο πέτυχε, οι ερυθρόλευκοι απέδωσαν εξαιρετικά, οι Μαρσεγιέζοι χαφ χάθηκαν και οι αποστάσεις των γραμμών μεγάλωσαν επικίνδυνα για τους Γάλλους.
Τα κύρια γνωρίσματα του ερυθρόλευκου πλάνου
Πλην των παραπάνω το πλάνο του Βαλβέρδε επίσης συμπεριελάμβανε:
- Υπερφόρτωση της αριστερής πλευράς
Ο Ολυμπιακός αναπτύχθηκε από τα αριστερά με τον Μιραλάς να αποτελεί τον κύριο εκφραστή των επιθέσεων της ομάδας. Την ίδια ώρα ο Χολέμπας επιχειρούσε κινήσεις σε θέσεις εξτρέμ όταν ο Μιραλάς συνέκλινε – αντίθετα με τον Μανιάτη που έδινε βάθος στην κάλυψη των προωθήσεων του Τοροσίδη που ανέλαβε εξολοκλήρου την δεξιά πτέρυγα.
Σχόλιο: Έστω κι αν οι επιθετικές ενέργειες των Μιραλάς, Χολέμπας δεν τελεσφόρησαν ελέω Μανταντά, η δικαίωση ήρθε από τον Φετφατζίδη που σκόραρε από θέση αριστερού εξτρέμ.
- Μειωμένο pressing με ψηλά την αμυντική γραμμή
Ο Βαλβέρδε αποχωρίστηκε το αγαπημένο του pressing αφού είχε θέση ως κύριο ζητούμενο την συνοχή των γραμμών – κάτι που δεν είναι εύκολο με το απαιτητικό pressing. Η επιθετικογενείς παίκτες του Ολυμπιακού έπαιξαν με πιο μεγάλο βάθος παραμένοντας κοντά στην τριάδα των αμυντικών μέσων.
Την ίδια ώρα η αμυντική γραμμή παρέμεινε τοποθετημένη ψηλά σε μία προσπάθεια διατήρησης των γραμμών πολύ κοντά και την πίεση στο κέντρο της Μαρσέιγ ακόμα πιο έντονη και ουσιαστική. Η άριστη λειτουργία της αμυντικής τετράδας και του Μέγερι συνέβαλαν τα μέγιστα στην γενικότερη εικόνα της ομάδας αλλά και στην ορθή εφαρμογή της πίεσης στο κέντρο.
Συμπέρασμα
Ο Βαλβέρδε έχοντας πάρει μαθήματα από το ματς του 1ου γύρου προετοίμασε την ομάδα σωστά. Έδωσε ειδικούς ρόλους στους Μανιάτη, Χολέμπας οι οποίοι με την σειρά τους ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά «αφοπλίζοντας» τους Βαλμπουενά και Σεϊρού και κατά συνέπεια την ορθή λειτουργία της Μαρσέιγ. Στην επίθεση η ικανότητα των Μιραλάς δημιούργησε ευκαιρίες με τον Φέτφα, εν τέλει, να… ρευστοποιεί την επιλογή του Βάσκου για υπερφόρτωση της αριστερής πλευράς. Την ίδια ώρα ο Ντεσάμπ απέφυγε τις θεαματικές τακτικές κινήσεις, κάτι που φάνηκε ότι ήταν απαραίτητο για να καμφθεί η αντίσταση του εξαιρετικά οργανωμένου Ολυμπιακού.