Αναμφισβήτητα η Μπαρτσελόνα του Μέσι είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Ρεάλ, η Γιουνάιτεντ, η Μίλαν, η Μπάγερν αποτελούν ποδοσφαιρικά μεγαθήρια και διαχρονικές αγωνιστικές αξίες. Η Πόρτο όμως των Μουρίνιο, Βίλας Μπόας είναι μία διαφορετική ιστορία. Ένα ποδοσφαιρικό project που έρχεται να αναδείξει την πολυδιάστατη υπόσταση του σύγχρονου ποδοσφαίρου αποτελώντας «φωτεινό» οδηγό όλων των ομάδων που δεν έχουν την δυνατότητα να ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για την μεταγραφική τους ενίσχυση. Το overlap.gr επιχειρεί μία βαθύτερη ματιά στου άξονες της επιτυχίας της Πόρτο, επιχειρώντας να δώσει απάντηση το ερώτημα: Είναι αυτή η Πόρτο η πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα των ημερών μας?»
2003-2011: Οι «έξυπνες βόμβες» τροφοδοτούν την λειτουργία του αγωνιστικού μοντέλου
Όπως και να το δει κανείς, παρά την ιστορία και το μέγεθος της Πόρτο, το να κατακτάς σε 8 χρόνια: 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 ΟΥΕΦΑ, 7 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα και κάμποσα Σούπερ Καπ, όντας μία ομάδα που αγωνίζεται στο «ταπεινό» Πορτογαλικό πρωτάθλημα, αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό θαύμα. Το να κατακτάς τόσους τίτλους παίζοντας αξιόλογο ποδόσφαιρο και παρουσιάζοντας εκατομμύρια κερδών, αποτελεί κάτι παραπάνω…
Την ώρα που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τον χώρο του ποδοσφαίρου, την ώρα που ποδοσφαιρικά μεγαθήρια αδυνατούν να αποπληρώνουν τους δανειστές τους, η Πόρτο μπορεί να καυχιέται ότι εισέπραξε περίπου 300!!! εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις παικτών τα τελευταία 8 έτη. Η σχετική λίστα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεταγραφικής πολιτικής της Πόρτο, αποτελώντας προπομπό της ανάλυσης στο διοικητικό/αγωνιστικό μοντέλο που θα ακολουθήσει.
1. Το διοικητικό μοντέλο
Η πολιτική της Πόρτο τα τελευταία έτη είναι σαφής και συγκεκριμένη, και αποτελεί το δόγμα βάσει του οποίου πορεύεται όλο το αγωνιστικό τμήμα. Η πιστή εφαρμογή των παρακάτω βασικών αξόνων αποτελεί τις βάσεις για την επιτυχία του συλλόγου τα τελευταία έτη:
-
Αγορές παικτών σε ηλικία 20-25
- Αγορά παικτών με πολύ συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, βάσει των οδηγιών του προπονητικού επιτελείου
- Πώληση παικτών όταν υπάρχει προσφορά που υπερκαλύπτει την τρέχουσα αγοραστική του αξία στην αγορά
- Ύπαρξη μεταγραφικού πλάνου για την αντικατάσταση των «προς πώληση» παιτκών
Προφανώς η εφαρμογή από την θεωρία απέχουν πολύ, όμως, η Πόρτο έχει αποδείξει εμπράκτως ότι η εφαρμογή των παραπάνω είναι εφικτή χωρίς να αποδυναμώνεται το αγωνιστικό τμήμα της ομάδας. Το κυριότερο ρόλο στην εφαρμογή των παραπάνω έχει το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας αλλά και η οικονομική πολιτική των μεταγραφικών διαπραγματεύσεων.
Ανιχνευτές ταλέντων ή τακτικοί αναλυτές
Το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας χωρίζεται σε δύο μέρη. Το τμήμα εσωτερικού όπου αποτελείται από, περίπου, 15 μόνιμους σκάουτερ/τακτικούς αναλυτές. Ευθύνη τους η άμεση συνεργασία με τους προπονητές της ομάδας ώστε να κατανοήσουν τις αγωνιστικές ανάγκες της ομάδας, η επιλογή στόχων από την εγχώρια αγορά και η άμεση συνεργασία με το δίκτυο των εξωτερικών συνεργατών ώστε να φιλτράρουν/αξιολογήσουν τους «πιθανούς στόχους» από το εξωτερικό. Το τμήμα εξωτερικού αποτελείται από περίπου 300 συνεργαζόμενους σκάουτερ με βάση, κυρίως, την Λατινική Αμερική, όπου ευθύνη τους είναι να προτείνουν παίκτες βάσει των ηλικιακών/τακτικών/αγωνιστικών χαρακτηριστικών που αναζητά η ομάδα.
Σχόλιο: Η Πόρτο αποτελούσε, λόγω γλώσσας και κοινωνικής κουλτούρας, τον «βασιλιά» στην αγορά της Βραζιλίας. Τα τελευταία έτη οι μεγάλες ομάδες αποφάσισαν να επενδύσουν με δικά τους δίκτυα στην Βραζιλία, κάτι που ανάγκασε την Πόρτο να στραφεί στην πιο «δύσκολη» αγορά της Αργεντινής. Οι μεταγραφές των Λόπεζ, Λούτσο Γκονζάλεζ, Φαρίας, Μπολάτι και Φαλκάο έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η Πόρτο παραμένει αυθεντία του είδους.
Η οικονομική πολιτική των μεταγραφών – κλειδί της επιτυχίας
Η οικονομική πολιτική της Πόρτο, ειδικότερα με παίκτες που δεν προέρχονται από την εγχώρια αγορά, έχει δύο άξονες. Από την μία το τεχνικό επιτελείο/σκάουτερ καλούνται να αξιολογήσουν τους μεταγραφικούς στόχους σε σχέση με τις τιμές της αγοράς, ώστε να διαπιστωθεί αν σε μία μεταγραφή υπάρχουν περιθώρια κέρδους.
Σχόλιο: Η Πόρτο δεν στοχεύει στις «φθηνές» αγορές, αλλά στις αγορές που παρουσιάζουν δυνητικό περιθώριο κέρδους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι «ακριβές» μεταγραφές των Άντερσον, Κουαρέσμα, Φαλκάο.
Από την άλλη, αναφορικά με τις μεταγραφές του εξωτερικού, και ειδικότερα από την Λατινική Αμερική, η ομάδα χρησιμοποιεί συγκεκριμένους όρους αγοράς. Συγκεκριμένα προκαταβάλει περίπου το 50-60% της αξίας του παίκτη, διατηρώντας, συνήθως, οψιόν αγοράς μέσα στα επόμενα 2 έτη. Με αυτό τον τρόπο η Πόρτο εξασφαλίζει σημαντικό μέρος της επένδυσης της στην περίπτωση που ο παίκτης αποδειχθεί ότι δεν ικανοποιεί ή δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην κοινωνία της Πορτογαλίας. Η ίδια συνταγή ακολουθήθηκε και με τον Φαλκάο από την Ρίβερ.
«Περήφανες» πωλήσεις
Το πλάνο της Πόρτο ολοκληρώνεται με τις πωλήσεις παικτών που δημιουργούν τα κέρδη της ομάδας. Οι «δράκοι» έχουν συνειδητοποιήσει ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει δυνατότητα διατήρησης κορμού παικτών αν δεν διαθέτεις κονδύλια για παχυλά συμβόλαια. Η Πόρτο δεν έχει την δυνατότητα να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια του Τσάμπιονς Λιγκ σε αυτό τον τομέα – οπότε – επιλέγει να πουλά τους παίκτες της στο καλύτερο σημείο της καριέρας τους, όταν και υπάρχουν προσφορές πάνω από την αξία της αγοράς. Το δύσκολο κομμάτι δεν είναι να πωλήσεις έναν παίκτη, αλλά να διατηρήσεις την αγωνιστική ομοιογένεια της ομάδας με τις νέες προσθήκες. Το τμήμα σκάουτινγκ της Πόρτο προβλέπει για αυτό σε καθημερινή βάση δημιουργώντας τις βάσεις για την αγωνιστική ισορροπία του ρόστερ, παρά τις συχνές προσθαφαιρέσεις παικτών. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο…
2. Αγωνιστικός σχεδιασμός
Ο δεύτερος άξονας του project της Πόρτο δεν θα μπορούσε να μην αφορά τον τακτικό/αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας. Οι «δράκοι» εφαρμόζουν συγκεκριμένο πλάνο και σε αυτό το κομμάτι και τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:
- Διατήρηση συγκεκριμένου αγωνιστικού/τακτικού πλάνου
- Συνεργασία με ταλαντούχους/αξιόλογους προπονητές που δίνουν βαρύτητα στην αξία του τακτικού σχεδιασμού
- Άμεση συνεργασία των τμημάτων προπόνησης/σκάουτινγκ
Σχόλιο: Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Φερέιρα είχε επισημάνει την αξία του μακροχρόνιου τακτικού σχεδιασμού στην ομάδα της Πόρτο. Το τακτικό περίγραμμα έχει σχεδιαστεί από όλο το τεχνικό επιτελείο ενώ ο προπονητής και οι γυμναστές του καλούνται να υλοποιήσουν αυτό το πλάνο στον αγωνιστικό χώρο προσθέτοντας ο καθένας τις προσωπικές τους ιδέες, γνώσεις και εφαρμογές – χωρίς όμως – να αποκλίνουν του πλάνου.
Οι «Specal 2″… απογείωσαν τον τακτικό σχεδιασμό
Στο διάστημα των 8 ετών πέρασαν από την ομάδα 6 αξιόλογοι προπονητές. Φερνατνέζ, Κο Αντριάνσε και Μτελ Νέρι δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα, ο Φερέιρα κέρδισε τίτλους ετοιμάζοντας το έδαφος για την μεγάλη φετινή ομάδα ενώ Μουρίνιο και Μπόας… απογείωσαν το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας κερδίζοντας οι δύο τους 3 ευρωπαϊκούς τίτλους, 3 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα σε 3 έτη!!!. Αν ανατρέψει κανείς στην πορεία της Πόρτο όλα αυτά τα έτη και ειδικότερα στις θητείες των Μουρίνιο/Βίλας Μπόας, θα εξακριβώσει την ακρίβεια στην εφαρμογή του τακτικού σχεδιασμού της ομάδας.
Η βασικότεροι τακτικοί άξονες της Πόρτο των τελευταίων ετών είναι:
- Η ταχύτητα
- Η τάχιστη μετάβαση από την φάση της άμυνας στην φάση της επίθεσης
- Συνεχής εναλλαγή θέσεων των παικτών στο γήπεδο
- Η άριστη εφαρμογή του οφσάιντ
- Η επιθετικότητα των πλάγιων αμυντικών
- Τριάδα στα χαφ με συγκεκριμένους αγωνιστικούς ρόλους (1 καθαρόαιμος κόφτης και 2 μέσοι με επιθετικές αλλά και αμυντικές ικανότητες)
- Παρουσία 3 παικτών που επωμίζονται – κυρίως – το επιθετικό/εκτελεστικό κομμάτι της ομάδας
Σχόλιο: Το τακτικό πλάνο του Μουρίνιο ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένο από αυτό των επόμενων τεχνικών της ομάδας με τον Πορτογάλο να χρησιμοποιεί 4-3-1-2 με τον πολυδιάστατο Ντέκο να παίζει ρόλο δημιουργό αλλά και κρυφού επιθετικού.
Μία καλύτερη ανάγνωση των διαγραμμάτων θα μας οδηγήσει στις ομοιότητες των αγωνιστικών χαρακτηριστικών των ομάδων της Πόρτο στην χρονική περίοδο που ξεκινά από τον Ζοζέ Μουρίνιο, κάτι που υπερτονίζει την δουλειά και τον άρτιο σχεδιασμό του διοικητικού/σκάουτινγκ μοντέλου της ομάδας.
- Τερματοφύλακες: Γρήγοροι και ευέλικτοι με έφεση στο να αγωνίζονται μακριά από την εστία τους
- Πλάγιοι μπακ: Επιθετικότατοι, αθλητικοί μπακ με δυνατότητα πολλών χιλιομέτρων στον αγώνα και συμμετοχή τόσο στο αμυντικό, όσο και στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας.
- Κεντρικοί χαφ: Κοστίνια/Ασουνσάο/Φερνάντο (αποκτήθηκε από την Βίλα Νόβα, ομάδα 3ης κατηγορίας της Βραζιλίας, πριν από 3 έτη) γρήγοροι, αθλητικοί «κυματοθραύστες» με τους υπόλοιπους χαφ να αποτελούν ένα μείγμα παικτών που μπορούν να συνεισφέρουν εξίσου σε όλες τις φάσεις του αγώνα με ικανοποιητική τεχνική κατάρτιση.
- Επιθετική τριάδα: Παρουσία παικτών που στηρίζονται στην ταχύτητα και την εκρηκτικότητα. Ο παραδοσιακός φορ «κολόνα» απουσιάζει αφού δεν ευνοεί την συνεχή εναλλαγή θέσεων. Ακόμα και στη Ντέκο εποχή οι Μακάρθυ/Ντερλέι έπαιζαν συχνά στα πλάγια για να δημιουργηθούν κενοί χώροι για να δράσει ο επερχόμενος Πορτογάλος μεσοεπιθετικός.
Με το βλέμμα στο μέλλον…
Την ώρα που η ποδοσφαιρική αγορά αναμένει ότι οι «δράκοι» θα εισπράξουν περίπου 95!!!! εκατομμύρια ευρώ στα επόμενα δύο έτη από τις επικείμενες πωλήσεις των Φαλκάο, Βαρέλα, Χουλκ, Γκουαρίν, η Πόρτο ετοιμάζει τα νέα της πλάνα βάσει των νέων ποδοσφαιρικών δεδομένων που δημιουργούνται από τις επιταγές της ΟΥΕΦΑ για ένα πιο υγιή οικονομικά ποδόσφαιρα με πιο έντονο εθνικό χαρακτήρα. Η Πόρτο στα πλαίσια αυτά ετοιμάζεται να στρέψει δυναμικά το βλέμμα της, εκ νέου, στην εγχώρια αγορά χωρίς – σαφέστατα – να αποχωρίζεται το λατινοαμερικάνικο πλάνο της. Την ίδια ώρα Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μάντσεστερ ανακοινώνουν εποχές λιτότητας με τα δάνεια τους να αγγίζουν τα 700 εκ. ευρώ…
Μπορεί 1433 λέξεις να μην αρκούν να περιγράψει κανείς με ακρίβεια την λειτουργία της Πόρτο, όμως, αρκούν να πείσουν πολλούς από εμάς για το ότι οι «δράκοι» της Πόρτο του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων είναι η πιο επιτυχημένη σύγχρονη ποδοσφαιρική ομάδα…
www.overlap.gr